Ordonanţa care extinde baza de impozitare de la 1 iulie, adoptată de Guvern

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, care extinde baza de impozitare prin introducerea, de la 1 iulie 2010, a mai multor taxe şi impozite, a fost adoptată de Guvern în şedinţa de miercuri, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

93 afişări
Imaginea articolului Ordonanţa care extinde baza de impozitare de la 1 iulie, adoptată de Guvern

Ordonanţa care extinde baza de impozitare de la 1 iulie, adoptată de Guvern

Conform proiectului, tichetele de masă, cadou, creşă şi devacanţă, precum şi plăţile compensatorii vor fi impozitate începândcu drepturile aferente lunii iulie 2010. De la aceeaşi dată, cotade cheltuieli deductibile calculată la drepturile de proprietateintelectuală va fi redusă la 20% din venitul brut, faţă de 40% înprezent. În cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrări deartă monumentală, cota de cheltuieli deductibile va fi redusă la25% din venitul brut, faţă de 50% în prezent.

Tot de la 1 iulie, veniturile din jocuri de noroc vor fiimpozitate cu o cotă de 25% aplicată asupra venitului netcalculat la nivelul câştigurilor realizate într-o zi de la acelaşiorganizator sau plătitor.

În prezent, veniturile din jocuri de noroc se impun, prinreţinerea la sursă, cu o cotă de 20% aplicată asupra venitului netcare nu depăşeşte cuantumul de 10.000 lei şi cu o cotă de 25%aplicată asupra venitului net care depăşeşte cuantumul de 10.000lei inclusiv.

Începând cu luna iulie vor fi abrogate şi prevederile Legiieducaţiei fizice şi sportului privind opţiunea acordată sportivuluiprofesionist, care a încheiat o convenţie civilă cu o structurăsportivă, de a i se asigura la cerere participarea şi platacontribuţiei la un sistem de pensii public şi/sau privat.

Proprietarii de mai multe locuinţe neînchiriate vor fiobligaţi să achite, până la 30 septembrie, "o taxă de solidaritate"la bugetul local, suplimentar impozitului pe proprietate,în cuantum cuprins între 50% şi 200% din impozit, taxare prin carestatul vrea să obţină 31 milioane lei în 2010.

Persoanele care au venituri din activităţi independentevor răspunde în solidar cu firmele cu care lucrează pentrucontribuţiile sociale şi impozitele datorate dacă banii încasaţivor fi asimilaţi câştigurilor salariale.

Astfel, în cazul firme plătitoare aflată în insolvenţă sau carenu achită contribuţiile şi al cărei patrimoniu nu acoperă sumeledatorate, beneficiarul veniturilor din activităţi independente, încare sunt incluse şi drepturile de proprietate intelectuală,reconsiderate ca venituri salariale, este pasibil de plata tuturorcontribuţiilor, care pot ajunge la aproximativ 80% din veniturileîncasate.

La un venit anual de 30.000 de lei, un un beneficiar arputea datora statului în jur de 25.000 de lei.

Proiectul de act normativ include o nouă prevedere, prin careFiscul va avea posibilitatea să reconsidere o activitate ca fiinddependentă şi veniturile asimilate salariilor în funcţie de "oricealte elemente care reflectă natura dependentă a activităţii",definiţie care oferă o marjă de manevră extrem de largăinspectorilor fiscali.

În acelaşi timp, persoanele fizice care au constituit depozitebancare la termen anterior datei de 1 iulie, vor plăti impozit de16% doar pe dobânda calculată de la această dată până lascadenţă.

Începând cu 1 iulie, toate veniturile sub formă de dobânzi dinconturile şi depozitele bancare, indiferent dacă sunt la vedere saula termen, vor fi impozitate cu 16%.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici