OTE nu doreşte să cumpere acţiunile statului la Romtelecom, dar propune o fuziune cu Cosmote

OTE nu poate înainta, în prezent, o ofertă pentru acţiunile statului la Romtelecom din cauza dificultăţilor economice din Grecia, dar ar putea să îşi reconsidere poziţia dacă circumstanţele se schimbă, şi propune fuziunea companiei naţionale de telefonie fixă cu operatorul Cosmote România.

409 afișări
Imaginea articolului OTE nu doreşte să cumpere acţiunile statului la Romtelecom, dar propune o fuziune cu Cosmote

OTE nu doreşte să cumpere acţiunile statului la Romtelecom, dar propune o fuziune cu Cosmote

"OTE precizează că în prezent nu poate înainta o ofertă pentru acţiunile Romtelecom din motive ce ţin de continuarea crizei economice din regiune şi din Grecia şi de actuala strategie financiară a OTE de a reduce expunerea sa la datorii. Totuşi, dacă circumstanţele se schimbă OTE ar putea să-şi reconsidere poziţia", se arată într-un comunicat al Ministerului Comunicaţiilor remis MEDIAFAX.

De asemenea, reprezentanţii OTE consideră că viitorul companiilor telecom este dictat de dezvoltarea tehnologiei şi de evoluţia nevoilor şi cererilor consumatorilor.

"În acest context, OTE propune demararea imediată a operaţiunilor de fuzionare a celor două companii din România - Romtelecom şi Cosmote", se arată în comunicat.

În scrisoarea înaintată Ministerului Comunicaţiilor, OTE menţionează că, dacă Guvernul României doreşte să-şi monetizeze acţiunile parţial sau integral prin listare la bursă, va transmite instrucţiunile potrivite managementului Romtelecom pentru a asista ministerul în acest proces, conform prevederilor din Acordul Acţionarilor.

În urmă cu 12 zile, ministrul Vreme a afirmat, după o întâlnire cu reprezentanţii OTE, că grupul va înainta, până la 27 mai, o propunere concretă privind pachetul de acţiuni deţinut de statul român la Romtelecom.

Vreme a anunţat, în noiembrie 2010, că statul doreşte să vândă pachetul de acţiuni pe care îl deţine la Romtelecom, reprezentând 45,99% din capitalul social, şi a cerut companiei elene OTE să vină cu o ofertă de preţ până la finele anului.

Ulterior, termenul a fost decalat cu trei luni, iar în martie a fost amânt până la finele lunii mai.

El declarat în luna februarie că Romtelecom şi Cosmote România ar putea fuziona înainte de începerea procesului de listare a acţiunilor primului operator telecom.

OTE deţine 54,01% din capitalul social al Romtelecom. La rândul ei, OTE este controlată de Deutsche Telekom, care deţine o participaţie de 30% şi asigură managementul operatorului elen.

OTE a devenit acţionar la Romtelecom în 1998, când a preluat 35% capitalul social al companiei şi a primit dreptul de uzufruct pentru încă 16% din acţiuni pentru 675 milioane de dolari. Grupul elen a devenit acţionar majoritar la operatorul român în 2003, sporindu-şi participaţia la 54,01% din capital, contra sumei de 273 milioane de dolari.

Romtelecom este acţionar la Cosmote România, al treilea operator local de telefonie mobilă, cu o participaţie de 30%, şi la NextGen Communications, o companie care activează pe piaţa telecom din 2008, unde deţine toate acţiunile.

NextGen furnizeză servicii de internet, televiziune prin cablu şi telefonie fixă în peste 120 de localităţi urbane şi rurale. Potrivit Romtelecom, operatorul are peste 160.000 de abonaţi, cea mai mare parte preluaţi de la NewCom Telecomunicaţii prin două tranzacţii încheiate în 2009.

Veniturile Romtelecom au scăzut în primul trimestru cu 10,9%, la 166,3 milioane euro, iar profitul EBITDA s-a redus cu 62,6%, la 22,2 milioane euro.

Compania a încheiat anul trecut cu o pierdere înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) de 292,1 milioane euro, după deprecierea activelor cu 332 milioane euro ca urmare a unei reevaluări a proprietăţilor, operaţiunilor şi echipamentelor, pe fondul condiţiilor nefavorabile de pe piaţa telecom şi din economie.

Totodată, veniturile companiei au coborât în 2010 cu 8,4%, la 716,9 milioane euro.

Principalii concurenţi ai Romtelecom sunt RCS&RDS şi UPC România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici