OTP: Eliminarea comisionului de rambursare nu va scumpi creditele

Eliminarea comisionului de rambursare nu va duce la majorarea costului creditelor, întrucât vor exista permanent bănci interesate să intre pe piaţă sau să câştige cotă, ceea ce va creşte concurenţa, consideră directorul de reţea şi vânzări al OTP Bank România, Gabriel Creţu.

52 afișări
Imaginea articolului OTP: Eliminarea comisionului de rambursare nu va scumpi creditele

OTP: Eliminarea comisionului de rambursare nu va scumpi creditele

"Dacă piaţa ar fi perfectă, acest comision nici nu şi-ar avea rostul. Eliminarea comisionului de rambursare nu cred că se va regăsi în preţ atât de curând. Întotdeauna vor fi bănci care intră în piaţă şi bănci care vor să câştige cotă. Nu poţi să vinzi scump şi să integrezi comisionul de rambursare în costul creditului, atât timp cât banca de lângă tine n-o face", a explicat Creţu.

Oficialul OTP Bank este primul bancher care recunoaşte că o astfel de măsură nu va avea implicit un efect imediat negativ asupra consumatorului, aşa cum au sugerat alţi reprezentanţi din instituţii de credit.

Creţu a arătat că piaţa a început să se "dezgheţe", iar reticenţa care se manifestă încă are şi o parte bună, întrucât creditele acordate în prezent sunt de o calitate mai ridicată decât cele de dinainte de declanşarea crizei.

Banca îşi propune pentru perioada următoare un volum de cinci-zece credite pe unitate în fiecare lună, ceea ce înseamnă mai puţin de jumătate din media înregistrată în vara anului 2008.

OTP Bank a lansat o campanie de credite ipotecare pentru nevoi personale sau achiziţie, până la 30 iunie, pentru care va aplica o rată fixă de 4,99%, aferentă primelor 12 luni.

După primul an de maturitate, creditul va fi transformat într-o finanţare cu dobândă variabilă, la care se va aplica formula EURIBOR la trei luni, plus o marjă de 4,33 puncte procentuale, adică nivelul actual al dobânzii fixe, având în vedere cotaţia EURIBOR din prezent.

Creţu consideră că băncile, odată cu revenirea EURIBOR la niveluri mai înalte, vor proceda la reducerea marjelor, pentru a se putea menţine în piaţă în condiţii concurenţiale.

Premierul Emil Boc a declarat, săptămâna trecută, că Guvernul va adopta proiectul de act normativ propus de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) privind eliminarea comisionului de rambursare anticipată a creditelor bancare, inclusiv pentru împrumuturile cu garanţie imobiliară.

Asociaţia Română a Băncilor a anunţat că institţiile de credit vor aplica legea, dar vor face tot posibilul ca proiectul ANPC să nu fie aprobat în forma iniţială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici