(P) Clustere. Strategia Dunării. Bioeconomie

Intre 5 si 6 octombrie va avea loc la Galati conferinţa internaţională – “Clusterele, vectori ai dezvoltării lanţurilor de valoare adăugată în Regiunea Dunării”. Este totodată cea de a cincea conferinta nationala a clusterelor din Romania.

530 afișări
Imaginea articolului (P) Clustere. Strategia Dunării. Bioeconomie

(P) Clustere. Strategia Dunării. Bioeconomie

Decalajul de competitivitate existent între ţările din Estul Europei (printre care şi România) şi cele din Vestul Continentului are ca principale cauze gradul de inovare şi de internaţionalizare la nivelul întreprinderilor mici şi mijlocii.  În acest context integrarea clusterelor din România în lanţuri de valoare internaţionale şi multisectoriale reprezintă una dintre soluţiile viabile în procesul de “catch up” din punct de vedere al inovării.

Regiunea Dunării reprezintă un cadru propice acestei abordări deoarece reuneşte ţări şi regiuni aflate în diverse stadii de dezvoltare. Mai mult bioeconomia este unul dintre sectoarele cu potenţial de excelenţă pentru România, având în vedere resursele şi competenele existente în domenii precum energia, mediul, agricultura, securitatea şi siguranţa alimentară.

Manifestarea se bucură de prezenţa a peste 200 participanţi internaţionali, prestigioşi reprezentanţi ai organismelor europene reprezentative, institute de cerctare, universităţi, firme, clustere.

Pe lângă înalta ţinută ştiinţifică, conferinţa are un puternic caracter aplicativ, înlesnind întâlnirile de afaceri bilaterale între firmele şi clusterele europene participante în cadrul sesiunii de brokeraj derulată cu sprijinul Enterprise Europe Network.

Inscrierile la conferinţă şi brokerajul de afaceri astaşat se pot face la http://www.afaceri.ro/afaceri-ro-galati-conference-2016/  şi respectiv http://businesspulse.ro/galati-brokerage/

Clusterele sunt aglomerări industriale ce reunesc IMM-uri şi mari întreprinderi, universităţi şi institute de cercetare, autorităţi publice şi organizaţii catalizator. În România, există la ora actuală circa 88 iniţiative de cluster; 28 de clustere au obţinut medalia de bronz pentru excelenţa în managementul de cluster în urma exerciţiului de benchmarking desfăşurat de către Secretariatul European pentru Analiza Clusterelor-ESCA iar 8 clustere au obţinut medalia de argint, ceea ce reprezintă perfromanţă deosebită obtinuta intr-un cadru national mai degraba defavorabil dezvoltarii clusterelor, plasând România pe locul II la nivel european din punct de vedere al clusterelor de argint, după Germania.


Daniel Cosnita
Preşedinte Asociatia Clusterelor din Romania

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici