Pârtia olimpică de schi care va fi cea mai lungă din România. Proiectul a obţinut finanţare de 20 de milioane de euro de la Ministerul Turismului

Primăria oraşului Borşa, judeţul Maramureş, a primit o finanţare de peste 20 de milioane de euro de la Ministerul Turismului pentru construirea unei telegondole şi a unei piste olimpice de schi, care va fi prima de acest fel din România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

3883 afișări
Imaginea articolului Pârtia olimpică de schi care va fi cea mai lungă din România. Proiectul a obţinut finanţare de 20 de milioane de euro de la Ministerul Turismului

Pârtia olimpică de schi care va fi cea mai lungă din România. Proiectul a obţinut finanţare de 20 de milioane de euro de la Ministerul Turismului

Potrivit unui comunicat al Consiliului Judeţean Maramureş transmis, sâmbătă, lucrările ar putea începe imediat după semnarea contractului de către ministrul Turismului şi ar dura un an.

„Printr-o politică ingenioasă a Ministerului Turismului proiectul telegondolei şi a pârtiei olimpice de schi din Borşa devine realitate şi putem anunţa obţinerea a peste 20 de milioane de euro pentru acest proiect. Primarul oraşului Borşa, Sorin Timiş, se angajează ca, într-un an de zile, lucrările să fie şi finalizate, mai ales că are din partea Ministerului Turismului, proaspăt adus din Bucureşti, avizul pentru această investiţie, respectiv suma alocată de Guvernul României. Sperăm ca săptămâna viitoare să avem parte de vizita ministrului Turismului în judeţul Maramureş pentru semnarea contractului şi demararea lucrărilor”, a arătat, în comunicat, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.

Primarul oraşului Borşa, Sorin Timiş, a subliniat, la rândul său, că pârtia olimpică de schi din Borşa va fi singura de acest fel din România.

„Proiectul se referă la o telegondolă de 8 locuri şi o pârtie de schi de talie olimpică, cu o lungime de 2.850 de metri, o capacitate de transport de 1.800 de persoane pe oră, dotată cu instalaţie de zăpadă artificială, nocturnă atât pentru antrenamente, cât şi pentru organizarea de concursuri nocturne. Avem speranţa ca, din anul 2021, să se schieze la Borşa pe cea mai frumoasă pârtie din ţară”, a menţionat Timiş.

Primarul oraşului Borşa declara corespondentului MEDIAFAX în ianuarie 2018 că proiectul construirii unei pârtii olimpice de schi care va fi cea mai lungă din România, a fost relansat de primărie, pe această pârtie urmând să fie organizate competiţii naţionale şi internaţionale.

„Prima bază a construirii unei piste olimpice de schi s-a pus în anii 1940 când, la Borşa, membrii unui club sportiv au început construirea unei staţiuni turistice pentru sporturi de iarnă, urmând să găzduiască Olimpiada de Iarnă din 1948. Proiectul a fost abandonat din cauza războiului şi s-a reluat, ulterior, de mai multe ori, atât de autorităţile comuniste în anii 1960, cât şi după anii 2000, dar au fost întâmpinate diverse probleme. Primăria Borşa reporneşte acum investiţia care înseamnă instalaţie de transport pe cablu de tip telegondolă, cu o capacitate de transport de 1.800 de persoane pe oră, şi o pârtie olimpică de schi cu o lungime de 2.800 de metri, cea mai lungă din România, dotată cu tunuri de zăpadă, instalaţie de nocturnă şi lac de acumulare pentru alimentarea tunurilor de zăpadă. Investiţia este estimată la 10 milioane de euro”, spunea, atunci, Timiş.

Edilul din Borşa sublinia că proiectul urma să fie depus integral la Ministerul Turismului.

De asemenea, Sorin Timiş preciza că proiectul construirii pârtiei de schi este o parte dintr-un proiect mai amplu al Primăriei Borşa, estimat la 70 – 100 de milioane de euro, care include încă 8 instalaţii de transport pe cablu, construirea unei arene de biatlon şi schi fond şi complex de trambuline, ajungându-se, în final, la un domeniu schiabil de 25 de kilometri.

„Proiectul complet este prins în Masterplanul de turism al României şi s-ar putea derula pe o perioadă de 10 ani”, menţiona, anul trecut, Sorin Timiş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici