Patriciu: Dacă nu va elimina birocraţia, România "se îndreaptă, tiptil-tiptil, către cimitir"

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat joi că România "se îndreaptă, tiptil-tiptil, către cimitir", dacă nu elimină birocraţia, că numărul funcţionarilor este prea mare şi trebuie ca statul "să facă gimnastică, să slăbească un pic, că e gras şi urât" şi că punctul maxim al crizei nu a fost atins.

38 afișări
Imaginea articolului Patriciu: Dacă nu va elimina birocraţia, România "se îndreaptă, tiptil-tiptil, către cimitir"

Patriciu: Dacă nu va elimina birocraţia, România "se îndreaptă, tiptil-tiptil, către cimitir" (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Sistemul birocratic "a inventat mii de avize", a afirmat Patriciu, dând ca exemplu un prieten care a avut nevoie de 22 de semnături pentru a angaja o menajeră.

"România este o ţară care se îndreaptă tiptil-tiptil către cimitir", dacă nu va fi eliberată de birocraţie, a spus omul de afaceri, după un eveniment organizat de Fundaţia "Dinu Patriciu" şi Liga Studenţilor Români din Străinătate.

Întrebat cum comentează estimările premierului Emil Boc privind revenirea economiei în 2010, Patriciu a răspuns: "Norocul nostru că avem un premier mic şi optimist".

El a menţionat că actuala criză a atins punctul maxim în unele state, precum SUA, iar în altele nu, în această categorie intrând şi România.

"În România, criza ţine de prostie. Prostia este una din cauzele primare ale crizei", a spus Patriciu, arătând că se referă la "prostia politică".

Omul de afaceri a vorbit şi despre disponibilizarea bugetarilor, propunând ca persoanele aflate în această situaţie ar trebui ajutate, una dintre variante fiind garantarea de credite, echivalente cu salariile pentru trei ani, pentru realizarea de investiţii.

România are un funcţionar public la 13 locuitori, iar în Georgia de exemplu există un funcţionar public la 75 de locuitori, a spus fondatorul grupului Rompetrol.

"Ca să deşteptăm statul, întâi trebuie să îl punem să facă gimnastică, să slăbească un pic, că e gras şi urât", a spus el.

Referitor la Programul Prima Casă, omul de afaceri susţine că a anticipat corect o creştere a preţului la apartamentele mici şi ieftine.

El a mai spus că piaţa imobiliară, unde a realizat investiţii şi va continua să aloce fonduri, va scădea în continuare, atât timp cât şi Produsul Intern Brut va avea o evoluţie descendentă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici