Patriciu: Rezervele de hidrocarburi din Marea Neagră sunt atât de mari că ar putea înlocui Rusia

Rezervele de hidrocarburi din Marea Neagră sunt atât de mari încât ar putea chiar să înlocuiască aportul Rusiei, ca furnizor internaţional de energie, a declarat, joi, omul de afaceri Dinu Patriciu, la Black Sea Energy and Economic Forum.

132 afișări
Imaginea articolului Patriciu: Rezervele de hidrocarburi din Marea Neagră sunt atât de mari că ar putea înlocui Rusia

Patriciu: Rezervele de hidrocarburi din Marea Neagră sunt atât de mari că ar putea înlocui Rusia (Imagine: Mediafax Foto)

"Rezervele din Marea Neagră sunt uriaşe", a spus Patriciu.

Prin această afirmaţie Patriciu se contrazice, întrucât, în luna februarie, spunea că în Marea Neagră nu există cantităţi consistente de hidrocarburi, şi astfel nu ar fi interesat să le exploateze.

"Ne aflăm în faţa unei mari diversiuni. Ni s-au vândut iluzii, că acolo ar fi gaze şi ţiţei. După decizia de la Haga ne-am bucurat cu toţii, apoi ni s-au vândut iluzii, apoi a fost cineva acuzat", a spus Patriciu în februarie.

Patriciu spunea, la acea dată, că rezervele de petrol din perimetrele din platoul continental al Mării Negre sunt de 5-10 milioane de tone, iar cele de gaze de 10 miliarde metri cubi. Acest rezerve, care valorează cîteva zeci de milioane de dolari, ar putea fi exploatate în decurs de 5-20 de ani. Totodată, România are rezerve importante de hidrocarburi, dar nu în Marea Neagră, ci în teritoriul de pe uscat, potrivit omului de afaceri.

Pe de altă parte, Patriciu intenţionează să exploateze sapropelul din Marea Neagră, prin firma Marine Resources Exploration International (Marexin), deţinută de Rompetrol Holding din Elveţia.

Sapropelul ar putea fi utilizat pentru obţinerea de gaz sintetic printr-un procedeu similar prin care se produce biomasa. Totodată, nămolul sapropelic ar putea fi folosit pentru producerea de substanţe pentru îmbunătăţirea solului sau îngrăşăminte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici