Peste 30% dintre firmele private din România vor face disponibilizări

Peste 30% dintre companiile private din România vor face disponibilizări în 2009, pentru a reduce costurile, în timp ce 41% şi-au programat pentru acest an un buget de salarii mai mic, ca urmare a evoluţiei negative a economiei, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare Hewitt Associates.

19 afișări
Imaginea articolului Peste 30% dintre firmele private din România vor face disponibilizări

Peste 30% dintre firmele private din România vor face disponibilizări (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reducerea bugetelor de salarii se bazează pe scăderea performanţei financiare a companiei, anticipată de aproape 30% dintre respondenţi, având în vedere evoluţia negativă a economiei, reiese dintr-un studiu al Hewitt, firmă americană reprezentată în România de Monday Insight Consulting.

În ceea ce priveşte rezultatele financiare anticipate, 14,8% dintre firmele chestionate previzionează o creştere a performanţei economice în acest an, în ciuda evoluţiei economice, iar 19,7% consideră că afacerile vor stagna. Un procent de 21,3% au răspuns că nu au "nicio idee" despre cum vor evolua indicatorii econimici.

"Ponderea celor care nu ştiu cum va evolua performanţa lor economică este foarte mare în România, spre comparaţie în Europa Centrală şi de Est aceştia reprezintă doar 1,4%", a declarat, la prezentarea studiului, Svetlana Simidchieva, reprezentant pentru România al Hewitt.

Pentru a reduce din cheltuieli, companiile aleg în primul rând să nu mai facă angajări, 52,4% dintre cei chestionaţi recunoscând că nu vor mai face recrutări, şi să îngheţe salariile, modalitate indicată de 49% dintre intervivaţi. La reduceri de personal vor recurge 32,7% dintre firmele chestionate, în timp ce doar 8,2% au în vedere scăderea salariilor managementului, procent similar cu cel care vor să reducă remuneraţiile tuturor angajaţilor.

De asemenea, 36% dintre companii vor creşte intervalul la care se operează creşteri salariale.

În ceea ce priveşte bugetul de salarii, 41% dintre respondenţi au apreciat că vor reduce fondurile pentru acest an, iar 46% că-l vor menţine la nivelul din 2008. Sunt şi companii care şi-au bugetat creşterea fondurilor pentru salarii în acest an, măsură indicată de 13% dintre firmele chestionate.

Şi când vine vorba de beneficiile acordate în funcţie de performanţă, firmele au viziuni diferite, astfel că 49% spun că vor scădea cu mai puţin de 10% bugetul pentru aceste plăţi, iar 43% că îl vor reduce cu mai mult de 10%. Circa 8% dintre respondenţi au în vedere creşterea cu 10% a bugetului pentru beneficii.

Studiul a fost realizat în această primăvară, fiind finalizat în luna aprilie, pe un eşantion de 61 de companii multinaţionale şi locale, din industria farmaceutică, FMCG, bancară, IT şi producţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici