Peste jumătate din accidentele auto uşoare, soluţionate prin constatatul amiabil

Ponderea dosarelor de daună avizate prin procedura constatatului amiabil a fost de 57,9% în intervalul iulie-decembrie 2009, fiind înregistrate 109.173 dintr-un total de 188.555 de dosare, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

37 afișări
Imaginea articolului Peste jumătate din accidentele auto uşoare, soluţionate prin constatatul amiabil

Peste jumătate din accidentele auto uşoare, soluţionate prin constatul amiabil

"În perioada 1 iulie-31 decembrie 2009, dintr-un total de 188.555 de dosare de daună avizate, 109.173 de dosare au fost soluţionate prin procedura constatatului amiabil, adică 57,9% din total", a declarat, joi, preşedintele CSA, Angela Toncescu, la un seminar de specialitate.

Constatatul amiabil a intrat în vigoare la 1 iulie 2009 şi este reglementat de Legea 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi Ordinul CSA 21/2008 pentru punerea în aplicare a Normelor privind utilizarea formularului Constatarea amiabilă de accident.

Constatatul amiabil permite părţilor implicate în accident să completeze, pe un singur formular, elementele privind circumstanţele producerii evenimentului, datele personale de identificare şi ale vehiculelor implicate, precum şi ale propriilor asigurători.

Procedura elimină obligativitatea şoferilor să se deplaseze la sediile Poliţiei Rutiere pentru obţinerea procesului verbal de constatare a accidentului auto.

Toncescu a mai spus că, începând cu 1 ianuarie 2009, conform unei norme emise de CSA, orice asigurat Casco are posibilitatea să obţină direct de la asigurător documentul de introducere în reparaţie a vehiculului propriu, dacă acesta a fost singurul avariat, fără a mai fi necesară prezenţa la Poliţie.

"Prin această procedură, au fost soluţionate 370.247 de dosare în cursul anului 2009", a spus preşedintele CSA.

Toncescu a amintit că, pentru CSA, supravegherea atentă şi reglementarea adecvată a segmentului de asigurări auto reprezintă un obiectiv prioritar, având în vedere că activitatea de subscriere pe segmenetele RCA şi Casco generează cel mai semnificativ volum de primele.

"În 2009, subscrierile pe cele două linii de business au totalizat 5,6 miliarde de lei, nivel ce a reprezentat peste 77% din totalul primelor subscrise pe asigurări generale şi aproximativ 63% din volumul total de prime subscrise la nivel de piaţă", a mai spus reprezentantul CSA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici