Petrescu: Ţinta în 2012 este contractarea 100% a fondurilor pe dezvoltare regională şi 30% absorbţie

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Petrescu, a declarat că îşi propune pentru acest an un grad de contractare de 100% a fondurilor europene pe dezvoltare rurală derulate de instituţie şi o rată de absorbţie de 30%.

136 afișări
Imaginea articolului Petrescu: Ţinta în 2012 este contractarea 100% a fondurilor pe dezvoltare regională şi 30% absorbţie

Cristian Petrescu (Imagine: Catalin Abagiu/ Mediafax Foto)

"Avem ca ţintă să finalizăm anul 2012 cu un grad de contractare de 100% pe fonduri pe dezvoltare regională şi să ajungem la 30% rată de absorbţie. Poate vi se pare puţin 30%, dar faptul că vrem să avem acest grad cu trei ani înainte de finalizarea programelor este un lucru bun", a spus Petrescu la un forum al IMM-urilor.

El a arătat că până în prezent au fost depuse pentru programele de dezvolare rurală peste 1.500 de proiecte, din care 443 au fost finalizate.

"Avem de trei ori mai multe cereri de finanţare decât bugetul. Avem proiecte în analiză, avem proceduri, termene de evaluare", a adăugat Petrescu.

Oficialul a menţionat că majoritatea programelor derulate de instituţia pe care o conduce sunt adresate IMM-urilor, fondurile alocate fiind de circa un miliard de euro.

"În acest an încep negocierile pentru umătorul exerciţiu financiar. Interesul mare al firmelor mici şi mijlocii pentru aceste fonduri ne va da mai multă putere în negocierile cu Comisia Europeană, astfel încât să obţinem fonduri mai mari în următorul exerciţiu financiar", a mai spus Petrescu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat marţi că miniştrii şi şefii de autorităţi de management care nu vor lua măsuri în perioada imediat următoare pentru a accelera ritmul de absorbţie a fondurilor UE şi a elimina problemele din acest proces vor fi demişi.

El a arătat că la şedinţa comitetului interministerial pentru fonduri UE au fost constatate o serie de elemente care "perturbă" procesul de absorbţie, precum viteza lentă de procesare a cererilor de rambursare şi incapacitate managerială în multe situaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici