Petrom a început producţia pe zăcământul Komsomolskoe din Kazahstan

Petrom (SNP) a anunţat joi că a început producţia de pe zăcământul Komsomolskoe din Kazahstan, pe care îl operează prin intermediul firmei TOO Kom - Munai, valoarea investiţiei fiind de aproximativ 180 milioane euro.

83 afișări
Imaginea articolului Petrom a început producţia pe zăcământul Komsomolskoe din Kazahstan

Petrom a început producţia pe zăcământul Komsomolskoe din Kazahstan (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

Producţia iniţială este de aproximativ 1.000 barili pe zi şi va creşte constant pe măsură ce noi sonde vor fi puse în funcţiune, iar nivelul maxim va fi atins în anul 2010, când ar urma să fie extraşi zilnic 10.000 de barili de ţiţei pe zi. Rezervele dovedite şi probabile sunt estimate la 34 milioane barili, se spune într-un comunicat al companiei remis Bursei de Valori Bucureşti.

Conform reprezentanţilor Petrom, exploatarea din zăcământul Komsomolskoe va contribui la creşterea producţiei internaţionale în Zona Caspică la circa 20.000 barili echivalent petrol pe zi.

Compania a investit aproximativ 180 milioane euro în acest proiect.

"Această reuşită va contribui la atingerea obiectivului nostru strategic de a creşte producţia internaţională în zona Caspică la circa 20.000 bep/zi (barili echivalent petrol pe zi - n.r)", a declarat, în comunicat, Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru explorare şi producţie.

Petrom a intrat în faza de dezvoltare a zăcământului Komsomolskoe după obţinerea aprobărilor necesare de la Ministerul Energiei şi a Resurselor Minerale din Kazahstan, în noiembrie 2007. Planul de dezvoltare a cuprins forarea a şase sonde orizontale de producţie şi a unor sonde verticale suplimentare pentru injecţia cu gaze şi apă.

În plus, opt sonde verticale forate anterior au fost convertite în sonde de producţie. Planul de dezvoltare a cuprins de asemenea şi construcţia unui sistem de colectare, unităţi centrale de procesare, o conductă de conectare şi staţie de transfer până la reţeaua de conducte a KazTransOil, precum şi lucrări de infrastructură şi facilităţi auxiliare.

Anterior începerii construcţiei, având în vedere zona îndepărtată, a fost construit un drum de acces de circa 100 de kilometri.

Petrom operează zăcământul Komsomolskoe prin intermediul firmei TOO Kom-Munai, la care deţine 95% din acţiuni. Pachetul de acţiuni a fost preluat în 2003, astfel că deţine şi drepturile de dezvoltare şi producţie pentru perimetrul Komsomolskoe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici