Pfizer va prelua Wyeth printr-o tranzacţie de 68 miliarde de dolari

Grupul american Pfizer va prelua compania farmaceutică Wyeth pentru 50,19 dolari pe acţiune, tranzacţie evaluată la 68 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat al celui mai mare producător de medicamente din lume.

37 afișări
Imaginea articolului Pfizer va prelua Wyeth printr-o tranzacţie de 68 miliarde de dolari

Pfizer va prelua Wyeth printr-o tranzacţie evaluată la 68 miliarde de dolari

Preţul de 50,19 dolari pe acţiune depăşeşte cu circa 15% cotaţia titlurilor Wyeth de la finele săptămânii trecute, de 43,47 dolari pe unitate.

Tranzacţia, aprobată de acţionarii ambelor firme, nu se va derula integral în numerar, investitorii companiei preluate urmând să primească 33 de dolari şi 0,985 acţiuni Pfizer pentru fiecare titlu Wyeth.

Achiziţia va fi finanţată, parţial, printr-un credit sindicalizat de 22,5 miliarde de dolari acordat de un consorţiu de bănci, se mai arată în comunicat.

Pfizer anticipează că tranzacţia se va încheia în ultima jumătate a acestui an, iar fuziunea celor două companii urmează să genereze economii anuale de patru miliarde de dolari începând din al treilea an de la finalizarea tranzacţiei.

Noul grup va avea un portofoliu de 17 produse, iar fiecare dintre acestea va genera venituri de un miliard de dolari pe an.

În urma preluării, Pfizer consideră că niciun produs nu va avea o cotă mai mare de 10% în vânzările grupului nou format.

Principalii consilieri ai Pfizer pentru acest acord sunt Merrill Lynch, Goldman Sachs şi JPMorgan Chase, iar la negocieri au mai participat, în calitate de consilieri financiari, băncile Barclays şi Citigroup. Wyeth a fost consiliată de Morgan Stanley.

Pfizer a înregistrat, anul trecut, un profit de 8,1 miliarde de dolari, în stagnare faţă de 2007, şi venituri de 48,29 miliarde de dolari, în uşoară scădere faţă de 48,41 miliarde de dolari în anul anterior, se arată într-un raport al grupului american.

Scăderea veniturilor a fost generată, în principal, de pierderea exclusivităţii pentru mai multe produse în SUA, Coreea de Sud şi Japonia.

Totodată, Pfizer a anunţat un nou program de reducere a cheltuielilor, care va genera, alături de măsuri introduse anterior, economii de 4,8 miliarde de dolari până în 2011.

Pentru anul în curs, grupul anticipează venituri între 44 miliarde de dolari şi 46 miliarde de dolari şi profituri în creştere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici