Piaţa asigurărilor a încheiat anul 2023 cu subscrieri de 18,2 mld. lei, plus 10% faţă de 2022

Piaţa asigurărilor a încheiat anul 2023 cu un volum al primelor brute subscrise de 18,2 mld. lei, în creştere cu 10% faţă de anul anterior, din care 15,2 mld. lei au fost subscrieri pe zona asigurărilor generale, în timp ce asigurările de viaţă au ajuns la 2,96 mld. lei, potrivit ASF.

94 afișări
Imaginea articolului Piaţa asigurărilor a încheiat anul 2023 cu subscrieri de 18,2 mld. lei, plus 10% faţă de 2022

Piaţa asigurărilor a încheiat anul 2023 cu subscrieri de 18,2 mld. lei, plus 10% faţă de 2022

Volumul primelor brute subscrise pentru segmentul asigurărilor de viaţă a consemnat un avans de 12% în 2023 faţă de 2022, evoluţia pozitivă fiind susţinută în principal de creşterea cu circa 50% a subscrierilor pentru clasa C3, însemnând asigurări de viaţă şi anuităţi, legate de fonduri de investiţii, contrabalansată parţial de scăderea volumului de prime brute subscrise pentru clasa C1, însemnând asigurări de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare.

Anul trecut s-a menţinut dependenţa ridicată a pieţei locale de asigurările auto, respectiv asigurările Casco şi RCA, acestea reprezentând 76% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale şi 64% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurare autorizate de ASF în anul 2023.

„O vulnerabilitate a pieţei de asigurări din România rămâne gradul ridicat de concentrare atât din perspectiva expunerii faţă de principalele clase de asgiurare, cât şi din punctul de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piaţă deţinute de un număr relativ mic de societăţi de asigurăre”, arată ASF în ultimul raport privind evoluţia pieţei asigurărilor din 2023, citat de Ziarul Financiar.

Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto, Casco şi RCA s-a situat la circa 13 mld. lei în 2023, din care 28% din volum a fost subscris pentru asigurarea auto facultativă, iar 72% reprezintă subscrieri aferente asigurărilor auto obligatorii.

Gradul de concentrare este ridicat atât pe piaţa asigurărilor auto facultative, cât şi pe cea aferentă asigurărilor auto obligatorii (RCA). Astfel, primele trei societăţi de asigurare însumează o cotă de piaţă de 74% din perspectiva volumului de prime brute subscrise pentru clasa Casco, fără sucursale. Primele trei societăţi pe piaţa RCA deţin o cotă cumulată de 57% din portofoliul de asigurări RCA din România, care include şi sucursalele. Această dominanţă este în scădere comparativ cu perioadele anterioare, pe fondul avansului înregistrat de prime brute subscrise de cele două sucursale ce derulează activitatea pe acest segment.

Asigurările de sănătate au înregistrat o dinamică pzoitivă în anul 2023, cu un volum al subscrierilor societăţilor autorizate de ASF de circa 813 mil. lei, în creştere cu 21,5% faţă de anul 2022. Primele brute subscrise pentru asigurările de sănătate deţin o pondere de 4,5% în totalul primelor brute subscrise de societăţile autorizate şi reglementate de ASF, pondere în creştere comparativ cu perioada similară din anul anterior. Numărul contractelor noi, încheiate în anul 2023, s-a situat la circa 250.000, nivel similar cu cel înregistrat în 2022.

Despăgubirile brute plătite de societăţile autorizate şi reglementate de ASF s-au sistuat la 7,7 mld. lei în anul 2023, în scădere cu circa 1% faţă de 2022, din care 6,3 mld. lei au fost plătite pentru activitatea de asigurări generale şi 1,4 mld. lei pentru activitatea de asigurări de viaţă, incluzând sumele plătite pentru maturităţi şi răscumpărări. Separat de despăgubirile brute plătite de societăţile autorizate de ASF, valoarea totală a sumelor aprobate pentru plata daunelor în anul 2023 de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a fost de aproximativ 872 mil. lei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici