Piaţa asigurărilor a scăzut cu 3,7% în primele nouă luni, la 6,1 miliarde de lei

Piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a scăzut cu 3,71% în primele nouă luni, la 6,08 miliarde de lei, pe fondul reducerii subscrierilor din asigurări generale cu 5,89%, la 4,8 miliarde de lei, potrivit datelor provizorii ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

116 afișări
Imaginea articolului Piaţa asigurărilor a scăzut cu 3,7% în primele nouă luni, la 6,1 miliarde de lei

Piaţa asigurărilor a scăzut cu 3,7% în primele nouă luni, la 6,1 miliarde de lei (Imagine: Shutterstock)

"Dacă în septembrie 2010 piaţa de asigurări înregistra o scădere a subscrierilor de peste 5% faţă de aceeaşi dată din 2009, rezultatele preliminare centralizate de CSA după primele trei trimestre din acest an arată o reducere a tendinţei negative, la 3,7%", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Segmentul asigurărilor generale a generat subscrieri de aproape 4,8 miliarde lei, în scădere cu 5,89% faţă de septembrie 2010.

"Contracţia acestui segment a fost cauzată de reducerile volumelor de subscrieri pe liniile CASCO (-19,8%) şi RCA (-23%). Această evoluţie a diminuat ponderea segmentului auto, de la peste 75% în septembrie 2010 la aproape 65% la finele 30 septembrie 2011", se precizează în comunicat.

Influenţa evoluţiei negative a segmentului auto a fost atenuată de creşterile înregistrate de asigurările pentru locuinţe (+35,2%), care au generat subscrieri de peste un miliard de lei.

"Ponderea acestei linii de asigurare în total asigurări generale a atins 21% la finele lunii septembrie", se spune în comunicat.

Pentru contractele de asigurări generale, societăţile de profil au plătit indemnizaţii totale (despăgubiri) de 3,1 miliarde de lei.

Volumul despăgubirilor plătite pentru CASCO, RCA şi asigurările de incendiu (locuinţe) a depăşit 2,9 miliarde lei, ceea ce reprezintă 93% din totalul aferent asigurărilor generale.

Primele subscrise din asigurări de răspundere civilă auto (RCA) au atins 1,4 miliarde lei, în coborâre cu 23% faţă de nivelul consemnat în perioada ianuarie-septembrie 2010, de aproape 1,88 miliarde de lei.

Cele 13 societăţi autorizate să vândă RCA au încheiat, în primele 9 luni, aproape 4,8 milioane de poliţe, cu 3% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

Prima de asigurare medie anualizată pentru RCA a fost de 472 lei, mai redusă cu 24% comparativ cu septembrie 2010, când s-a înregistrat o valoare de 621 lei.

"Rezultatele arată că evoluţia negativă a segmentului RCA a fost cauzată, în mod semnificativ, de scăderea tarifelor la acest tip de asigurare, tendinţă care a produs efecte negative şi la nivelul calităţii serviciilor pe care asigurătorii RCA le oferă clienţilor. Începând din 2012, România va trebui să aplice limitele maxime de răspundere în cazul asigurărilor RCA, aşa cum s-a angajat în momentul aderării la Uniunea Europeană. Considerăm că acesta reprezintă un element esenţial, alături de creşterea costurilor daunelor şi de menţinerea ratei şi frecvenţei daunalităţii la niveluri ridicate, pentru ca asigurătorii să îşi reconsidere politicile în acest domeniu", a declarat preşedintele CSA, Constantin Buzoianu.

În primele nouă luni ale acestui an, companiile au avizat 241.062 de dosare de daună RCA, mai puţin cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Numărul dosarelor de daună plătite în baza poliţelor RCA a scăzut, de asemenea, cu 8%, în timp ce valoarea despăgubirilor plătite s-a menţinut la un nivel similar celui înregistrat în primele nouă luni din 2010, respectiv de 1,2 miliarde de lei.

În schimb, potrivit CSA, dauna medie plătită pe RCA a fost de 5.183 lei, valoare în creştere cu 8%, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010, când nivelul înregistrat a fost de de 4.778 lei.

Segmentul asigurărilor de viaţă a înregistrat, la finele lunii septembrie, un total al primelor subscrise de 1,29 miliarde de lei, avansul faţă de septembrie 2010 fiind de 5,38%.

"Avansul înregistrat de asigurările de viaţă, în contextul unui climat economic încă dificil, confirmă schimbarea percepţiei consumatorilor de produse financiare cu privire la instrumentele de protecţie şi economisire pe termen lung. Ne aşteptăm ca această tendinţă să se menţină pe viitor, în contextul eforturilor comune ale CSA şi ale asigurătorilor de viaţă pentru creşterea calităţii procesului de consultanţă şi vânzare a acestor produse", a afirmat Buzoianu.

Primele din asigurări de viaţă tradiţionale au crescut cu 7,6%, iar ponderea acestui segment de poliţe a depăşit 61% în totalul primelor subscrise.

În schimb, poliţele cu componentă investiţională, de tip unit-linked, au urcat doar cu 0,83% şi au ajuns la o pondere de 36% în totalul segmentului de asigurări de viaţă.

În baza contractelor de asigurări de viaţă, companiile au plătit indemnizaţii şi maturităţi în sumă de aproape 215 milioane lei, precum şi răscumpărări parţiale şi totale în valoare de peste 287 milioane de lei.

"Astfel, plăţile totale efectuate de societăţi către asiguraţi şi beneficiarii contractelor de asigurări de viaţă au depăşit 502 milioane de lei, nivel în creştere cu 1,12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor are ca atribuţii autorizarea, supravegherea prudenţială şi controlul activităţii de asigurare în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici