Piaţa auto ar putea să urce cu maxim 5%

Importurile auto de maşini second-hand, mai facile după intrarea în vigoare a noii taxe auto, la 1 iulie, şi prima de casare de 3.000 de lei, aflată la acelaşi nivel ca în anii trecuţi, vor face ca vânzările de autovehicule noi să înregistreze în acest an o creştere de maxim de 5%, potrivit APIA.

21 afișări
Imaginea articolului Piaţa auto ar putea să urce cu maxim 5%

Piaţa auto ar putea să urce cu maxim 5% (Imagine: Mediafax Foto)

"Având în vedere evoluţia de până acum a pieţei precum şi din cauza elementelor menţionate este de aşteptat ca în acest an piaţa autoturismelor noi să înregistreze o creştere de maxim 5%, fiind chiar posibilă o stagnare, iar o creştere procentuală de două cifre fiind posibilă numai pe segmentul vehiculelor comerciale", arată Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), într-un comunicat remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

În aceste condiţii, Asociaţia precizează că evoluţia vânzărilor de autovehicule noi va fi mai greu de prevăzut.

Un alt motiv pentru care APIA spune că evoluţia pieţei autovehiculelor noi va fi mai greu de intuit este creşterea disponibilităţii de autovehicule de ocazie în ţările Europei vestice, în special în Germania.

APIA susţine că introducerea unor măsuri severe de protecţie a mediului în anumite ţări va stimula ieşirea autoturismelor mai vechi din parcurile naţionale ale statelor respective şi direcţionarea lor spre ţări cu reguli mai permisive ori unde puterea de cumpărare este mai mică.

"Anunţarea derularii şi în 2008 a Programului de Înnoire a parcului auto, cu o primă de casare care a rămas totuşi la nivelul anilor precedenţi, 3.000 de lei", este un alt argument care, în opinia APIA, face ca previziunile despre piaţa auto să fie mai greu de realizat.

Ţinând cont de factorii amintiţi, producătorii şi importatorii spun că avansul 13,9% al pieţei totale, la 110.839 unităţi, în primele patru luni, este sub ritmul de anul trecut, de 18,6%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici