PIAŢA CONSTRUCŢIILOR: Lipsa proiectelor în ţară îndreaptă constructorii români spre Africa sau Asia

Activi pe o piaţă care se contractează an de an, constructorii români devin din ce în ce mai interesaţi de contractarea unor lucrări externe, destinaţiile vizate în perioada actuală fiind nordul Africii, Orientul Mijlociu, Rusia sau Asia Centrală, potrivit Patronatului Societăţilor din Construcţii.

739 afișări
Imaginea articolului PIAŢA CONSTRUCŢIILOR: Lipsa proiectelor în ţară îndreaptă constructorii români spre Africa sau Asia

PIAŢA CONSTRUCŢIILOR: Lipsa proiectelor în ţară îndreaptă constructorii români spre Africa sau Asia (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Firmele româneşti care sunt suficient de mature pot deveni competitive şi pe plan extern, putând tatona chiar şi piaţa europeană, este de părere Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).

"Ce lipsea firmelor româneşti în anii '90? Tehnologie - n-aveau acces la noile echipamente - finanţe şi management. În prezent sunt câteva firme mari care au câmpuri de utilaje, bănci care le susţin pentru că au bonitate şi care şi-au făcut echipe de management. În noile condiţii, mai ales de criză, chiar în ţări precum Franţa, Germania sau Belgia se caută variante mai ieftine", a declarat pentru MEDIAFAX Erbaşu, la o conferinţă organizată joi de PSC.

El a arătat că în ultimii doi ani a existat o perioadă de tatonare, iar în ultimul an au început să apară şi primele contracte.

Adriana Iftime, vicepreşedinte al patronatului, a arătat că piaţa construcţiilor este în continuare în scădere, principalele probleme cu care se confruntă firmele de profil fiind lipsa comenzilor, a forţei de muncă calificate şi dificultăţile la încasare.

Vicepreşedintele PSC a spus că principalele destinaţii vizate de constructorii români în perioada actuală sunt nordul Africii, Orientul Mijlociu, Federaţia Rusă sau Asia Centrală, piaţa europeană fiind mai puţin accesibilă în prezent.

"În momentul de faţă, cu mare durere în suflet pot spune că este singura soluţie. Sigur, nu toate firmele au acces la aşa ceva", a adăugat Iftime.

Ea a arătat că deocamdată un număr de până în zece firme, din cele câteva sute care fac parte din PSC, au încheiat contracte externe, neexistând însă o statistică oficială la nivelul întregii pieţe.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici