Piaţa imobiliară 2010: Cu cât s-au ieftinit apartamentele din marile oraşe

Preţurile solicitate de proprietarii locuinţelor din Bucureşti s-au redus în medie cu 11,8% în primele zece luni ale anului, până la 1.315 euro pe metru pătrat, scăderi mai consistente, de aproape 20%, fiind înregistrate în Timişoara, potrivit datelor portalului imobiliare.ro.

302 afișări
Imaginea articolului Piaţa imobiliară 2010: Cu cât s-au ieftinit apartamentele din marile oraşe

Piaţa imobiliară 2010: Cu cât s-au ieftinit apartamentele din marile oraşe (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

În Bucureşti, evoluţia preţurilor a fost relativ asemănătoare pe ambele segmente rezidenţiale, nou şi vechi. Astfel, faţă de sfârşitul anului, în luna octombrie locuinţele noi erau mai ieftine cu 9,5%, în timp ce apartamentele vechi au fost scoase la vânzare la preţuri cu 12,7% mai mici.

Preţul mediu al locuinţelor noi din Bucureşti se situa în octombrie la 1.461 de euro pe metru pătrat, iar al celor vechi la 1.268 de euro pe metru pătrat.

"În prezent, nu există niciun indiciu în piaţă care să sugereze că reducerile de preţ s-ar opri aici. Totuşi, un factor extern raportului direct dintre cerere şi ofertă, ca de exemplu o ridicare a plafonului de garantare a unui eventual program guvernamental «Prima Casă 3», ar putea pune capăt acestei tendinţe", a declarat Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Cea mai mare scădere a preţurilor a fost remarcată însă în Timişoara, de 19,2%, până la 802 euro pe metru pătrat, rămânând cel mai ieftin oraş din România. Spre comparaţie, în decembrie 2009 preţul locuinţelor din Timişoara era de 956 euro pe metru pătrat.

În Constanţa s-a remarcat o scădere de 10,5%, astfel că în octombrie preţul mediu a fost 954 de euro, comparativ cu 1.054 euro în decembrie 2009.

Şi în Iaşi preţurile de listare s-au redus în primele zece luni, ajungând la un nivel mediu de sub 900 de euro pe metru pătrat (876 euro faţă de 927 de euro în decembrie 2009), dar şi în Braşov - 887 euro pe metru pătrat comparativ cu 950 de euro.

Preţurile din Cluj-Napoca au înregistrat cele mai mici ajustări în perioada ianuarie-octombrie, scăderea fiind de doar 4,2%, de la 1046 euro pe metru pătrat la 1.004 euro pe metru pătrat.

Valorile medii ale preţurilor au fost stabilite pe baza anunţurilor publicate pe imobiliare.ro de către agenţii imobiliare şi proprietari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici