Plata impozitelor şi amenzilor prin ghiseul.ro, extinsă la nivel naţional

Agenţia pentru Serviciile Societăţii Informaţionale (ASSI) va extinde la nivel naţional, până la 1 octombrie, plata online prin www.ghiseul.ro a impozitului pe venit şi amenzilor de circulaţie pentru persoanele fizice, a anunţat, joi, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI).

970 afișări
Imaginea articolului Plata impozitelor şi amenzilor prin ghiseul.ro, extinsă la nivel naţional

Plata impozitelor şi amenzilor prin ghiseul.ro, extinsă la nivel naţional

În plus, prin www.ghiseul.ro se vor putea achita taxele şi impozitele locale către primăriile de sector ale municipiului Bucureşti şi primăriile din oraşele reşedinţă de judeţ, se arată într-un comunicat al MCSI remis MEDIAFAX.

"Totodată se va introduce ca facilitate pentru persoanele juridice plata cu cardul", se mai spune în comunicat.

Parte a sistemului e-guvernare.ro, Ghişeul Virtual de Plăţi (GVP, www.ghiseul.ro) este un sistem informatic de utilitate publică prin intermediul căruia persoanele fizice şi juridice pot efectua plăţi electronice cu cardul bancar către autorităţile publice centrale şi locale din România.

GVP este administrat de Agenţia pentru Serviciile Societăţii Informaţionale (ASSI) în baza OUG 73/2007 privind organizarea şi funcţionarea ASSI.

În prezent, prin GVP pot fi achitate obligaţiile fiscale aferente veniturilor din activităţi comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinţei bunurilor, transferul titlurilor de valoare, operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, activităţi agricole, transferul proprietăţii imobiliare din patrimoniul personal şi din salarii pentru care angajaţii au obligaţia stabilirii, declarării şi plăţii impozitului pe venit.

De asemenea, prin intermediul www.ghiseul.ro pot fi realizate operaţiuni de plată a amenzilor de circulaţie aplicate în Bucureşti cetăţenilor români sau străini cu domiciliul sau reşedinţa în Capitală.

În intervalul 1 ianuarie-15 iunie 2009, potrivit datelor transmise de MCSI, numărul total al tranzacţiilor desfăşurate prin intermediul GVP a fost de 1.923 (comparativ cu 744 tranzacţii în perioada similară a anului 2008) din care 721 de operaţiuni au fost realizate pentru plata impozitelor de venit, iar 1.202 pentru plata amenzilor de circulaţie către Primăria Municipiului Bucureşti.

Pentru acelaşi interval, valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 554.386 lei, din care 426.087 lei a reprezentat valoarea încasărilor pentru impozitele pe venit şi 128.299 lei valoarea pentru plata amenzilor de circulaţie.

Pentru a efectua plăţi prin GVP, persoanele fizice şi juridice trebuie să deschidă un cont de utilizare pe www.ghiseul.ro, operaţiunea fiind gratuită.

Sistemul GVP a fost realizat de Softwin, iar DotCommerce a furnizat logistica de implementare a standardelor internaţionale de procesare carduri şi tranzacţionare online.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici