Plata TVA la încasarea facturii, o măsură care trebuie aprobată de CE

Plata TVA la încasarea facturii se realizează, potrivit directivelor europene în domeniu, doar pentru întreprindeile mici şi mijlocii, astfel că aplicarea generalizată a acesteia va trebui aprobată şi de către Comisia Europeană, a declarat, miercuri, Ramona Jurubiţă, partener în cadrul KPMG.

40 afișări
Imaginea articolului Plata TVA la încasarea facturii, o măsură care trebuie aprobată de CE

Plata TVA la încasarea facturii, o măsură care trebuie aprobată de CE (Imagine: Mediafax Foto)

"Ceea ce trebuie să punctăm este faptul că în special în domeniul TVA, care este un impozit armonizat la nivelul UE, este o măsură care trebuie discutată de autorităţi cu Comitetul de TVA şi trebuie obţinută o aprobare de la Comisia Europeană", a spus Jurubiţă la un seminar organizat de Ziarul Financiar.

Senatul a aprobat, pe 31 martie, o iniţiativă legislativă potrivit căreia plata TVA către bugetul de stat se va face la încasarea contravalorii facturii, nu la emitere, ca în prezent, propunere respinsă de Guvern. Decizia finală urmează să fie luată de Camera Deputaţilor.

"Este o măsură care contravine directivei europene, directivă care permite introducerea unei astfel de măsuri doar pentru anumite segmente, cum ar fi IMM-urile, în niciun caz o aplicare generalizată", a declarat Ion Busuioc, director general al Direcţiei Generale Legislaţie din ANAF.

Pe de altă parte, Jurubiţă a arătat că o parte din mediul de afaceri susţine că o astfel de măsură ar fi benefică în special în serviciile care se confundă cu clienţi persoane fizice.

Referitor la creşterea TVA, reprezentantul KPMG a afirmat că dacă o astfel de decizie va fi inevitabilă de la 1 ianuarie 2011, atunci ea trebuie adoptată împreună cu un mixt al politicilor fiscale.

Ea a dat ca exemplu ţări precum Germania sau Italia, în care majorarea TVA s-a realizat împreună cu reducerea contribuţiilor sociale, iar efectul s-a văzut printr-o creştere a veniturilor la bugetul statului pe termen mediu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici