- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (25.09.2012, 16:10)
- Ovidiu Tempea ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Plăţile în numerar între persoane fizice ar putea fi limitate. Plafoanele la firme scad şi de 5 ori
Ministerul Finanţelor analizează oportunitatea introducerii unui plafon pentru unele plăţi în numerar între persoanele fizice şi reduce plafoanele zilnice pentru firme la 1.000 de lei pe client şi cel mult 5.000 de lei în total operaţiuni cu numerar către firme şi populaţie, afirmă surse oficiale.
Urmărește
5174 afișări
Plăţile în numerar între persoane fizice ar putea fi limitate; plafoanele la firme scad şi de 5 ori (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Astfel, firmele vor putea face plăţi în numerar către companii sau persoane cel mult 5.000 de lei pe zi, de două ori mai puţin decât în prezent, iar plata către un singur client va fi limitată la 1.000 de lei pe zi, de cinci ori sub pragul actual, au declarat sursele pentru MEDIAFAX.
Plăţile efectuate de către firme către magazinele de tipul Cash&Carry vor fi de asemenea limitate, însă plafonul scade de la 10.000 lei la 5.000 de lei, inclusiv pentru plăţile fragmentate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Donald Trump spune că va folosi armata pentru deportări în limita legii
-
Haos la o ceremonie din Siria după ce un bărbat a declanşat, din greşeală, o mitralieră
-
Mausoleul familiei Assad, luat cu asalt, jefuit şi incendiat de rebeli
În prezent, o firmă poate face într-o zi plăţi în numerar către o altă firmă sau o persoană fizică de cel mult 5.000 de lei, iar valoarea cumulată a operaţiunilor cu numerar nu poate depăşi 10.000 de lei pe zi.
Aceste prevederi nu se referă la plata salariilor şi a altor drepturi de personal.
Potrivit surselor citate, Ministerul Finanţelor analizează oportunitatea introducerii unui plafon pentru unele plăţi în realizate între persoanele fizice, mai ales în domenii care ar putea facilita evaziunea fiscală sau spălarea de bani.
Scăderea plafonului pentru firme vine în contextul introducerii sistemului TVA la încasare, care presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii. Firmele obligate să aplice această decizie sunt cele cu o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 2,25 milioane de lei.
Odată cu noul sistem de TVA, programat pentru 1 ianuarie 2013, toate companiile cu cifră de afaceri sub 2,25 milioane lei vor fi, teoretic, obligate să achite facturile şi să încaseze contravaloarea facturilor emise prin virament bancar. În cazul în care obligaţiile se sting prin plata în numerar se aplică sistemul de exigibilitate a TVA la facturare.
Firmele cu cifră de afaceri peste 2,25 milioane lei, care vor aplica în continuare sistemul TVA la facturare, nu vor putea să-şi deducă TVA-ul din relaţia cu furnizorii care au o cifră de afaceri de sub 2,25 milioane lei decât după achitarea facturilor.
Reducerea plafoanelor pentru plăţile zilnice în numerar ar putea preîntâmpina cazurile în care companiile mari ar forţa furnizorii să factureze cu plata în numerar, pentru ca exigibilitatea TVA să devină automată şi la rambursare pentru firma plătitoare.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Știi că Iohannis și noua Democrativă n-au de gând să plece. Au câștigat alegerile chiar dacă le-au pierdut. Până când o să-i scoți din post. Fiecare Crăciun cu Ignatul lui!
Citește pe www.zf.ro: De ce trebuie să vindem motorina la preţuri internaţionale şi nu la 1 leu pe litru?
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Guvernul adoptă un proiect de lege care va permite Armatei să doboare dronele rusești care pătrund în spațiul aerian al României. CSAT trebuie să hotărască cine dă ordinul pentru doborârea dronelor
Gigant mondial cu afaceri de miliarde în toată lumea este anchetat în România de Consiliul Concurenţei. De ce este suspectată compania
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali a început să plângă în biserică. Imagini copleșitoare cu milionarul în momentul în care s-a prăbușit emoțional în fața icoanelor
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe