Pogea: Se face prea multă zarvă privind impozitul minim obligatoriu

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, vineri, la Suceava, că se face prea multă zarvă în privinţa impozitului minim obligatoriu şi a arătat că numărul firmelor care s-au înfiinţat în primele patru luni este de două ori mai mare faţă de numărul celor radiate.

16 afișări
Imaginea articolului Pogea: Se face prea multă zarvă privind impozitul minim obligatoriu

Pogea: Se face prea multă zarvă privind impozitul minim obligatoriu (Imagine: Mediafax Foto)

Pogea a spus, într-o conferinţă de presă, că în România nu s-a prezentat viaţa firmelor într-un mediu concurenţial.

"S-a făcut o eroare pentru că nu s-a prezentat viaţa firmelor din România. Într-un mediu concurenţial sunt firme care se nasc şi firme care mor", a spus Pogea.

El a arătat că în anii 2007-2008, consideraţi ani de boom economic, au fost, în medie, peste 55.000 de firme care s-au radiat din Registrul Comerţului, în timp ce numărul firmelor care s-au înfiinţat a depăşit 136.000.

"În 2009, numărul firmelor care s-au înregistrat pe primele patru luni este dublu faţă de numărul firmelor care s-au radiat", a spus Pogea, care a arătat că acest indicator este important întotdeauna într-o economie de piaţă.

El a recunoscut că situaţia de criză economică a influenţat insolvenţa unor firme, dar că nu se poate spune că numărul firmelor aflate în insolvenţă este mai mare în primele patru luni ale acestui an.

În ceea ce priveşte eliminarea impozitului minim obligatoriu, Pogea a spus că acesta a fost introdus pentru a îmbunătăţi colectarea obligaţiilor fiscale.

"Noi suntem un guvern serios şi avem în vedere o corecţie a firmelor care nu plăteau deloc ani de zile şi nu vrem decât să îmbunătăţim această colectare. Este o reparaţie, un tratament egal faţă de firmele care sunt contribuabili oneşti şi au o conformare voluntară", a spus Pogea.

El consideră că în ceea ce priveşte introducerea acestui impozit este prea multă zarvă.

"Este prea multă zarvă. Adevăraţii oameni de afaceri din rândul cărora provin nu vin la televizor şi spun că-şi închid firma pentru acest impozit minim", a spus ministrul Finanţelor.

El a mai arătat că România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte veniturile publice ca urmare a taxării în Europa, fiind de 32,8 la sută din PIB, în condiţiile în care media statelor membre din zona euro este de 45 la sută, iar Bulgaria are valoarea taxării de 40 la sută.

"În mod onest ar trebui să privim cu realitate nivelul taxării în România. Povara fiscală este mare. Numărul de taxe şi tarife pe care un contribuabil trebuie să le plătească chiar dacă este mic îl face să reacţioneze negativ", a mai spus ministrul Finanţelor.

El a arătat că au fost identificate şi sunt în curs de elaborare actele normative pentru comasarea şi reducerea unui număr de 179 de taxe şi tarife de la ordonatori de credite până la autorităţi şi instituţii care le percepeau, pentru a reduce povara fiscală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici