Ponta: Banii din listarea Electrica vor fi lăsaţi companiei, pentru infrastructura cu Moldova

Suma pe care Guvernul o va obţine în urma listării la bursă a Electrica, de circa o jumătate de miliard de euro, nu va intra în bugetul de stat, ci va fi lăsată companiei pentru a o utiliza la construirea infrastructurii energetice care leagă România de Republica Moldova, a declarat premierul Ponta.

237 afișări
Imaginea articolului Ponta: Banii din listarea Electrica vor fi lăsaţi companiei, pentru infrastructura cu Moldova

Ponta: Banii din listarea Electrica vor fi lăsaţi companiei, pentru infrastructura cu Moldova (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Şeful Executivului a făcut această afirmaţie în cadrul discursului susţinut la o conferinţă cu tema securităţii în regiunea Mării Negre.

"Am decis ca resursele financiare pe care le vom obţine în urma IPO (oferta publică iniţială-n.r.) nu vor fi incluse direct în buget, aşa cum desigur şi-ar dori majoritatea membrilor Cabinetului, ci le vom lăsa în companie pentru a le investi în infrastructura care conexează România cu Moldova”, a spus Ponta.

În opinia lui, aceasta este una dintre deciziile politice pe care Guvernul le poate lua, iar o asemenea sumă, pe care o estimează a fi undeva la jumătate de miliard de euro, şi-ar dori-o şi ministrul Cercetării, şi ministrul Educaţiei, şi ministrul Sănătăţii.

"Toată lumea şi-ar dori să utilizeze o asemenea sumă, o cerinţă legitimă, de altfel, dar noi am luat o decizie politică, şi anume de a lăsa aceşti bani companiei, cu scopul de a îşi dezvolta infrastructura energetică", a mai spus Ponta.

El a precizat că, în contextul geo-politic actual, cu referire la Republica Moldova şi Ucraina, acesta este tipul de decizie politică pe care nu numai România trebuie să-l adopte, ci şi Uniunea Europeană, ca un întreg, fiind important şi să se înţeleagă că este momentul să se investească în infrastructură energetică.

Compania Electrica SA, controlată de stat, a lansat în dimineaţa zilei de vineri, la Bursa din Londra, intenţia de a se lista, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, în conferinţa "Mediafax talks about Energy".

Listarea este programată pentru luna iunie, conform angajamentului luat de Guvern faţă de Fondul Monetar Internaţional.

Oferta prin care Electrica scoate la vânzare pe bursă acţiuni noi reprezentând 105% din capitalul social va avea trei tranşe, iar investitorii pot cumpăra atât acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi GDR-uri pe piaţa de la Londra. Prin această ofertă statul vizează transferul a 51% din acţiunile companiei către investitori privaţi.

În prezent, Electrica este controlată integral de stat, prin Ministerul Economiei. Compania are un capital social de 2,06 miliarde lei.

Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei Privatizare din Departamentul pentru Energie, estima la finalul lunii februarie că în urma transferului de acţiuni compania ar putea atrage peste 400 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici