Ponta: Eu i-am cerut lui Chiţoiu scenarii pentru venituri. Nu putem atinge toate ţintele, şi scăderea CAS, şi majorări de salarii, pensii, cofinanţări

Premierul Victor Ponta a afirmat că el este cel care i-a cerut ministrului de Finanţe diferite scenarii pentru creşterea încasărilor la buget, discutate în USL, deoarece este mai uşor să se ceară la TV scăderi de taxe şi bani "mai ales când ai campanie electorală şi nicio responsabilitate".

769 afișări
Imaginea articolului Ponta: Eu i-am cerut lui Chiţoiu scenarii pentru venituri. Nu putem atinge toate ţintele, şi scăderea CAS, şi majorări de salarii, pensii, cofinanţări

Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Scenariile cerute ministrului de Finanţe pentru anul viitor au vizat reducerea TVA, scăderea CAS şi alte măsuri, după ce preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a informat că gradul de colectare este în acest an mai mic decât cel previzionat, a adăugat Ponta.

Întrebat direct dacă pentru anul viitor este luată în considerare creşterea cotei unice de impozitare, premierul a răspuns că nu. Întrebat în continuare dacă a discutat despre această variantă, premierul a arătat că vrea să explice exact situaţia.

"Nu. Nu, vreau să lămuresc, că am văzut că toată lumea îşi dă cu părerea pe la televizor. Eu am discutat în primul rând cu preşedintele ANAF, un liberal în care am încredere, care mi-a spus că anul acesta avem un grad de colectare mai mic decât cel previzionat, şi am discutat cu ministrul de Finanţe, un alt liberal pe care-l apreciez, cum gândim anul viitor, pentru că să vorbeşti pe la televizor că vrei să reduci taxe este cel mai simplu lucru când nu ai nicio responsabilitate. Când eşti ministru de Finanţe, şef de ANAF, prim-ministru. trebuie să şi faci lucruri, nu doar să le povesteşti pe la televizor. Atunci, am cerut de la ministrul de Finanţe diverse scenarii: putem să scădem TVA-ul, să scădem CAS-urile ? Putem nu doar să indexăm pensiile, ci să mărim eventual salariul minim ? Nu există - când eşti serios, vorbeşti serios şi, mai ales, dacă şi ştii despre ce vorbeşti - să spui numai cum scazi taxe, ci de unde sunt bani în buget. S-au discutat diverse scenarii, nu mi-a fost prezentat încă rezultatul acestor scenarii, dar cota unică, conform programului de guvernare şi acordului în USL, poate şi cred că ar fi bine să fie scăzută pentru categoriile de persoane care au venituri reduse, acea scădere la 12% şi 8%. Altfel, la televizor sunt mulţi care ştiu cu ce nu sunt de acord, dar când vine vorba să strângem bani şi să îi punem, eu vorbesc cu şeful ANAF şi ministrul de Finanţe, amândoi-repet-doi liberali în care am foarte mare încredere pentru că sunt serioşi şi sunt meserie", a spus Ponta.

Întrebat însă dacă se referă la liderul PNL, Crin Antonescu, prin declaraţia referitoare la persoanele fără responsabilităţi şi care solicită la TV scăderi de taxe, Ponta a răspuns: "Nu, Doamne fereşte!".

În cazul scăderii CAS anul viitor, premierul a răspuns că măsura va fi aplicată "dacă sunt bani".

El a precizat că aşteaptă din partea ministrului de Finanţe, care analizează în prezent mai multe scenarii pentru bugetul pe anul viitor, concluzii care să fie prezentate în Guvern şi apoi în USL sau invers, "cum doreşte Crin", şi că nu doreşte să transmită oamenilor iluzii pentru voturi.

Ponta: Nu putem atinge toate ţintele, şi scăderea CAS, şi majorări de salarii, pensii, cofinanţări

Premierul Victor Ponta a precizat că i-a informat, la ultima şedinţă, pe membrii USL care nu fac parte din Guvern că anul viitor nu pot fi atinse toate ţintele, respectiv şi scăderea CAS, şi creşterea salariilor, pensiilor şi a cofinanţării, deoarece "matematica nu ascultă de discrusurile de la TV".

"La şedinţa USL mi s-a părut normal să informez pe toţi cei care nu sunt în Guvern că o să avem o rectificare negativă şi că anul viitor nu putem atinge toate ţintele: să şi scădem CAS-urile, să şi creştem salariile, să şi creştem pensiile, să şi creştem cofinanţarea. Pur şi simplu nu merge, matematica nu ascultă de discursurile de la televizor", a spus Ponta.

Întrebat dacă, în aceste condiţii, atitudinea lui Crin Antonescu este una populistă, Ponta a răspuns că nu este el în măsură să facă asemenea aprecieri şi că, în final, important este cum funcţionează Guvernul.

Surse din USL au declarat pentru MEDIAFAX că liderii USL au vorbit la finalul ultimei şedinţe a Uniunii despre varianta reducerii TVA şi creşterii cotei unice în contextul discuţiilor legate de construcţia bugetară pentru anul 2014.

Discuţia ar fi avut loc, potrivit surselor citate, la finalul şedinţei USL de vineri când a venit vorba despre modul în care se va construi bugetul de stat pe anul 2014 şi despre necesitatea unor fonduri suplimentare.

În acest context, premierul Victor Ponta ar fi avansat ideea creşterii cotei unice, în prezent de 16%, dar şi a reducerii TVA, care acum este de 24%. O variantă a fost ca acestea să ajungă la acelaşi nivel.

Conform surselor din USL, a fost vehiculat un cuantum de 20 sau 22% pentru cota unică, respectiv pentru TVA sau o aducere a ambelor la un acelaşi nivel, în funcţie de eventuale simulări realizate pentru bugetul pe 2014.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a admis miercuri seară că a existat o discuţie la nivelul USL despre creşterea cotei unice, dar una "informală" şi "ipotetică", menţionând că nu a fost avansată însă ca propunere din partea PSD sau a PNL şi nimeni nu a susţinut-o.

Vicepremierul liberal Daniel Chiţoiu a declarat, potrivit unui comunicat de presă transmis joi, că PNL "nu susţine şi nu va susţine orice măsură de creştere a cotei unice de 16%". "În urma speculaţiilor apărute în presă care privesc mărirea cotei unice de la 16% la 22% şi reducerea TVA de la 24% la 22%, Partidul Naţional Liberal face următoarele clarificări: La nivelul conducerii USL a avut loc o discuţie informală, în perspectiva construcţiei bugetului pe 2014, în ceea ce priveşte creşterea veniturilor. Măsurile invocate nu sunt cuprinse în prevederile programului de guvernare, iar PNL rămâne consecvent angajamentelor făcute prin acest document de bază al guvernului USL, aprobat de Parlamentul României. PNL nu susţine şi nu va susţine orice măsura de creştere a cotei unice de 16%", se arată în comunicatul de presă transmis de PNL, semnat de Daniel Chiţoiu, vicepreşedinte al formaţiunii politice şi ministru al Finanţelor.

Potrivit unor surse apropiate discuţiilor cu FMI, unificarea cotei unice cu TVA la 22% ar permite chiar şi o reducere a CAS, iar scenariu cu 20% cotă unică şi 22% TVA ar acoperi doar pensiile şi salariile, care presupun un efort bugetar de 3 miliarde lei.

Comparativ cu bugetul rectificat în vară, execuţia la septembrie a adus un minus la veniturile bugetare (excluzând fondurile UE) de 2,5 miliarde lei, după ce la rectificare au fost tăiate 3,5 milliarde lei.

Din cele 2,5 miliarde lei minus pe ultimele două luni, aproape 40% reprezintă venituri nerealizate din impozitul pe profit al BNR, estimat la circa 1 miliard de lei şi nearealizat.

Cu toate acestea, Ministerul Finanţelor s-a încadrat semnificativ sub nivelul deficitului convenit cu FMI pentru finele lunii septembrie (9,1 miliarde lei), iar peste două zile va raporta un deficit de 8,5-8,7 miliarde lei.

Premierul Victor Ponta a declarat recent că este posibilă majorarea fondului de salarii din sistemul public cu până la 4% în 2014, urmând să se decidă dacă din aceşti bani vor fi mărite salariile cele mai mici din administraţia publică sau va fi acoperit impactul negativ al reducerii CAS.

Premierul a mai spus că "nu s-a tăiat nicio pensie" şi că există resurse bugetare pentru indexarea acestora cu un procent care va depăşi rata inflaţiei pe anul în curs.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici