Ponta: Guvernul a obţinut pe piaţa americană cel mai bun împrumut, cu economii de 350 milioane dolari

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că împrumutul contractat săptămâna trecută de Guvern pe piaţa americană, cu o dobândă de 4,5%, este cel mai bun obţinut vreodată de România şi va permite economii totale de circa 350 milioane dolari.

209 afișări
Imaginea articolului Ponta: Guvernul a obţinut pe piaţa americană cel mai bun împrumut, cu economii de 350 milioane dolari

Ponta: Guvernul a obţinut pe piaţa americană cel mai bun împrumut, cu economii de 350 milioane dolari (Imagine: Shutterstock)

"Am informat (conducerea USL, n.r.) asupra faptului că săptămâna trecută Guvernul României a obţinut pe piaţa americană cel mai bun împrumut pe care l-a obţinut vreodată România, după ce, la începutul anului 2012, fostul Guvern, pe bună dreptate, a avut un succes important, împrumutând cu o dobândă de 6,87. Noi acum avem 4,5. De la 6,87 la 4,5, în total vom plăti cu vreo 350 de milioane de dolari mai puţin dobândă, 350 de milioane de dolari pe care, practic, îi economisim până la rambursarea creditului. E un semn bun", a spus Ponta.

La rândul său, ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, a afirmat că împrumutul a fost contractat pentru refinanţarea datoriei publice.

România a atras joi 1,5 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligaţiuni în dolari pe zece ani pe pieţele externe, titlurile având un randament de 4,5%, sub cel indicativ, de 4,625%, iar oferta a depăşit de cinci ori suma împrumutată.

România a mai emis obligaţiuni în dolari anul trecut, când a atras prin două tranzacţii 2,25 miliarde de dolari. Finanţele au mai obţinut în 2012 de pe pieţele externe 2,25 miliarde euro prin plasamente de obligaţiuni.

Obligaţiunile în dolari emise în ianuarie şi februarie 2012 au avut randamente de 6,87%, respectiv 6,45%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici