Ponta: Guvernul îşi va încheia mandatul cu măsurile amânate de Codul fiscal în funcţiune

Guvernul îşi va încheia mandatul cu toate măsurile destinate mediului de afaceri "în funcţiune", introduse în devans faţă de 1 ianuarie 2017, aşa cum prevede noul Cod fiscal, a declarat premierul Victor Ponta, joi, după ce Camera Deputaţilor a aprobat acest document.

679 afișări
Imaginea articolului Ponta: Guvernul îşi va încheia mandatul cu măsurile amânate de Codul fiscal în funcţiune

Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Sunt foarte optimist, şi ministrul de Finanţe, că acele măsuri care s-au amânat pentru 1 ianuarie 2017, nu toate deodată, evident, pot fi devansate şi mesajul meu pentru mediul de afaceri este că acest Guvern îşi va încheia mandatul cu toate acele măsuri în funcţiune", a declarat Ponta, după ce Camera Deputaţilor, for legislativ decizional, a aprobat Codul fiscal.

El a precizat că, după ce va avea datele statistice ale trimestrului III, înainte de finalizarea Legii bugetului de stat, va avea o discuţie cu mediul de afaceri şi cu liderii politici, pentru a lua o decizie.

"Surplusul de încasări de 250 milioane euro din luna august e mai mult decât efectul pe an al reducerii impozitului pe dividende, cu totul 1,3 (miliarde lei-n.r.). În august am încasat 1,2", a dat Ponta un exemplu.

El a adăugat că este optimist şi se bazează pe cifre, nu pe dezbateri politice, pentru că acestea sunt bune, dar nu ţin loc de date concrete.

Ponta a mai afirmat că un Cod fiscal care aduce relaxare fiscală şi prevederi moderne nu poate fi adoptat în orice context, respectiv în criză economică sau în perioade de scădere a încasărilor bugetare. El a amintit că România a înregistrat creştere economică 3, 4 ani consecutiv, ceea ce creează un context economic favorabil pentru introducerea unui Cod fiscal mai blând.

"Dacă nu-l făceam anul ăsta, nu-l mai făceam probabil în următorii 4, 5, 7 ani", a mai spus Ponta, el arătându-se totodată satisfăcut de forma finală a documentului.

Proiectul noului Cod fiscal, reexaminat în urma cererii preşedintelui, a trecut de Parlament, urmând să fie transmis preşedintelui spre promulgare, Camera Deputaţilor, forul legislativ decizional, aprobând joi legea cu 279 voturi "pentru", 8 "împotrivă" şi 5 abţineri.

Principalele amendamente la Codul fiscal vizează reducerea cotei TVA de la 24% la 20% începând de la 1 ianuarie 2016 şi de la 20% la 19% începând de la 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe construcţii începând de la 1 ianuarie 2017, cu excepţia construcţiilor agricole - în acest caz eliminarea impozitului se aplică din 2016 -, eliminarea supraaccizei la carburanţi de la 1 ianuarie 2017.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici