Ponta: Prezenţa directorului FMI la Bucureşti nu e oficial legată de noul acord, dar este un mesaj clar

Premierul Victor Ponta a precizat, luni, că prezenţa directorului general al FMI, Christine Lagarde, la Bucureşti, nu este direct şi oficial legată de noul acord, el arătând, însă, că în mod evident vizita sa este un mesaj foarte clar în acest sens.

244 afișări
Imaginea articolului Ponta: Prezenţa directorului FMI la Bucureşti nu e oficial legată de noul acord, dar este un mesaj clar

Christine Lagarde (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Doamna Lagarde va fi în România în vizita deja anunţată şi cred că în aceeaşi zi sau în ziua de după vine delegaţia FMI pentru a începe discuţiile tehnice. Prezenţa domniei sale nu este direct şi oficial legată de noul acord, dar evident că va reprezenta un mesaj foarte clar în acest sens şi eu sunt optimist că în toamnă vom avea un nou acord cu Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială, în condiţii foarte bune", a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că a avut o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu, joi seară, pe marginea scrisorii privind un nou acord cu FMI şi Comisia Europeană, el menţionând că tot joi a fost trimisă scrisoarea către Comisie.

"Ieri am trimis scrisoarea către Comisie (...) Am discutat despre acordul cu FMI şi cu Comisia Europeană", a declarat premierul.

El a afirmat că decizia de a avea un nou acord cu CE şi FMI este una asumată de Guvern, guvernatorul BNR şi preşedinte.

"Decizia de a avea un nou acord cu CE şi FMI e o decizie pe care o asumăm cu toţii, şi guvernatorul BNR şi Guvernul şi preşedintele (...) Am şi trimis scrisoarea, a fost aprobată de toată lumea, de guvernator, de Guvern şi de preşedinte şi ministrul de Finanţe, domnul Chiţoiu şi cu guvernatorul au semnat deja scrisoarea către Comisia Europeană şi către FMI", a susţinut Ponta.

El a mai precizat că este vorba de un nou acord de tip preventiv.

Guvernul va începe în această lună negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru încheierea unui nou acord de tip preventiv, a anunţat joi premierul Victor Ponta, după ce Consiliul Director al FMI a avizat, săptămâna trecută, cu trei derogări, ultimele evaluări cu România.

Autorităţile au precizat anterior că doresc ca noul acord să fie încheiat pentru o perioadă de doi ani.

Surse guvernamentale afirmau miercuri că este posibil ca oficialii Comisiei Europene să nu mai dorească să participe la un nou astfel de acord.

Acordul României cu FMI şi UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autorităţile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri.

Înţelegerea a fost parafată în primăvara anului 2011, în continuarea acordului început în 2009, şi trebuia să se încheie în martie 2013. Board-ul FMI a aprobat în martie cererea autorităţilor române de extindere cu trei luni a acordului, pânã la sfârştul lunii iunie, astfel încât Guvernul să aibă timp să reducã arieratele şi sã adopte măsuri de îmbunãtţire a managementului companiilor de stat.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, se va afla în vizită în România în perioada 15-16 iulie, urmând să susţină la Bucureşti un discurs despre identificarea unei "noi paradigme de creştere" economică în regiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici