Ponta: Privatizarea Oltchim, reluată în maximum 6 luni dacă Diaconescu nu plăteşte

Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până luni preţul pe acţiuni, iar în maximum şase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic, a anunţat premierul Victor Ponta, într-o conferinţă de presă susţinută, marţi, la Ministerul Economiei.

972 afișări
Imaginea articolului Ponta: Privatizarea Oltchim, reluată în maximum 6 luni dacă Diaconescu nu plăteşte

Ponta: Privatizarea Oltchim, reluată în maximum 6 luni dacă Diaconescu nu plăteşte (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Executivul va aloca şi un împrumut din fondurile de privatizare pentru repornirea combinatului.

Potrivit premierului, numirea unui admnistrator special la Oltchim nu presupune şi intrarea companiei în insolvenţă.

Împrumutul Guvernului ar urma să fie acordat în aproximativ două săptămâni începând cu 1 octombrie, după notificarea Comisiei Europene.

El a precizat că Dan Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească preţul pe acţiuni, caz în care aceşti bani ar putea fi acordaţi Oltchim pentru funcţionarea combinatului., ca împrumut de salvgardare pentru maximum şase luni, până la transferul acţiunilor.

"Suntem pregătiţi ca, dacă plăteşte până luni, să discutăm mai departe toate procedurile, legate de investiţii, gestionarea portofoliului de datorii şi Arpechim. Luăm însă în calcul să nu plătească până luni şi atunci suntem pregătiţ pentru numirea unui nou management, a unui administrator special pentru a opri contractele păguboase şi a discuta cu creditorii privaţi, precum Electrica şi băncile, precum şi pentru reluarea activităţii printr-un sprijin guvernamental ca şi capital de lucru din fonduri de privatizare, iar în maximum şase luni, cu consultarea Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale, să reluăm privatizarea cu un investitor strategic", a afirmat premierul.

Premierul a citit fragmente din oferta depusă de Dan Diaconescu pentru Oltchim, arătând că acesta s-a angajat să efectueze plata la momentul semnării contractului, dar precizând că acesta nu a îndeplinit până în prezent alte obligaţii, precum prezentarea noilor administratori şi a planului de afaceri.

"Dacă a asigurat în fals că dispune de resursele financiare necesare, acest lucru va atrage răspunderea penală pentru fals în acte oficiale şi înşelăciune", a spus Ponta.

În conferinţa de presă, şeful Guvernului a prezentat o serie de date legate de istoricul Oltchim şi a insistat asupra faptului că situaţia economico-financiară a companiei a fost deteriorată de-a lungul unui interval în care Guvernul a fost format sau condus de PDL.

El a amintit astfel că din Guvernul care a avizat în 2006 Ordonanţa de Urgenţă 45/21 iunie prin care a fost reglementată privatizarea Oltchim au făcut parte şi actualii membrii PDL Monica Macovei, Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, ca şi fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, şi le-a cerut acestora "mai puţină utilizare politică a subiectului".

Premierul a arătat de asemenea că în perioada 2009-2011, în care Ministerul Economiei a fost condus succesiv de către democrat-liberalii Adriean Videanu şi Ion Ariton, în Guvernul Boc, datoriile Oltchim către furnizori au crescut de la 11 milioane lei, în decembrie 2009, la 73 milioane lei, în decembrie 2010, şi la 291 milioane lei, în decembrie 2011, în timp ce restanţele către bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat au crescut de la 7 milioane lei la 13 milioane lei şi, respectiv, la 37 milioane lei.

Datoriile Oltchim către bănci pentru credite nerambursate au crescut de la 500 milioane lei în decembrie 2009 la 552 milioane lei în decembrie 2010. Datoriile pentru credite bancare pe termen scurt s-au menţinut la 500 milioane lei, iar cele pentru credite pe termen lung s-au cifrat la doar 51 milioane lei, premierul argumentând situaţia prin faptul că Oltchim nu a mai găsit finanţare pe piaţa bancară pe termen lung.

El a susţinut totodată că Oltchim înregistrează în prezent datorii totale de 700 milioane euro, o datorie care creşte cu 200.000 euro în fiecare zi.

Premierul a amintit în acelaşi timp că firma de consultanţă PricewaterhouseCoopers a fost selectată în decembrie 2011 de Guvernul Boc, iar termenul agreat cu FMI şi Banca Mondială pentru încheierea privatizării Oltchim a fost aprilie 2012. Până la acest termen însă, procesul de privatizare nu a fost încheiat, iar datoria combinatului către Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a crescut de la 165 milioane euro la 250 milioane euro prin adăugarea de penalităţi şi dobânzi.

În condiţiile nerespectării condiţiei de finalizare a privatizării până în luna aprilie, această obligaţie a fost tratată în continuare de către FMI ca o acţiune prioritară care trebuie îndeplinită până la reuniunea board-ului de la finele lunii septembrie.

Lipsa unor condiţii legate de experienţa în domeniu sau alte criterii de calificare impuse participanţilor la licitaţie a fost explicată de şeful Guvernului prin faptul că introducerea unor astfel de precondiţii ar fi condus la situaţia în care la licitaţie s-ar fi prezentat doar acţionarul minoritar PCC, astfel că autorităţile române ar fi fost obligate să cedeze pachetul de acţiuni prin încredinţare directă.

"Nu ne puteam asuma riscul de a avea un participant, ci trebuia să avem o licitaţie cât mai deschisă. Consultantul nu a anticipat că va veni o persoană fizică de renume naţional", a spus Ponta.

În privinţa conversiei în acţiuni a datoriilor combinatului către AVAS, premierul a explicat că pentru efectuarea procedurii este nevoie de votul a două treimi din Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), dar că acţionarul minoritar PCC a transmis autorităţilor, încă din 10 august, că va vota împotriva conversiei. În aceste condiţii, a arătat Ponta, Ministerul Economiei a propus vânzarea acţiunilor, dar şi a datoriilor.

"Sunt convins că un om care a convertit datorii în acţiuni la Marmosim ştie foarte bine că nu poţi face asta fără două treimi din AGA", a spus Ponta.

În privinţa companiei ruse TISE, din grupul Gazprom, premierul a precizat că reprezentanţii acesteia au anunţat la 17 septembrie, cu trei zile înainte de deschiderea ofertelor, că nu vor participa la licitaţie, dar că nu exclud interesul de a continua cooperarea cu Guvernul pentru "o viitoare privatizare sau investiţie".

TISE a depus, în aprilie, o scrisoare neangajantă privind privatizarea Oltchim. La procesul de privatizare, derulat săptămâna trecută, compania rusă nu a mai participat.

Întrebat de jurnalişti dacă are ceva să îşi reproşeze sau dacă are reproşuri pentru miniştrii săi în cazul unui eşec al privatizării Oltchim, premierul a răspuns că Guvernul "a făcut ce trebuie făcut", preluând o procedură de la fosta guvernare.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Contractul nu a fost însă semnat, iar premierul Victor Ponta Ponta a anunţat că privatizarea Oltchim va fi reluată anul viitor, el spunând că, după ce se va constata că aşa-zisul câştigător nu a avut nici bani, nici intenţia de a deveni acţionar majoritar, statul va aproba un plan de măsuri pentru combinat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici