Popa, BNR: Economia va scădea cu 1,5% în 2009

Estimarea luată în calcul de FMI la negocierile pentru pachetul de finanţare destinat României, care indică o comprimare de 4% a economiei în acest an, este prea pesimistă, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa, menţionând că banca centrală se aşteaptă la o scădere de 1,5%.

20 afișări
Imaginea articolului Popa, BNR: Economia va scădea cu 1,5% în 2009

Popa, BNR: Economia va scădea cu 1,5% în 2009 (Imagine: Mediafax Foto)

"Ne gândim la ceva mai apropiat de -1,5%", a afirmat Popa.

El adimite că scăderea economică va genera un deficit bugetar mare.

"Cred că, având în vedere condiţiile prezente, putem lua în considerare un deficit bugetar pentru acest an de 4,6%, cifră care pare a fi comparabilă cu nevoia de a consolida, dată fiind încetinirea economiei, care este chiar accentuată", a spus oficialul BNR.

Obiectivul este acela de a aduce deficitul sub limita impusă de Uniunea Europeană, de 3% (din Produsul Intern Brut - n.r.), în aproximativ doi ani, a adăugat Popa.

Autorităţile române au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Referindu-se la efectele imediate ale aranjamentului financiar multilateral, Popa a menţionat aprecierea uşoară a leului după anunţarea acordului.

"Cred că leul a reflectat pozitiv ştirile referitoare la anunţul acordului cu FMI şi sunt mai liniştit nu doar de mişcările valutare, ci şi de trendul descendent al marjelor CDS. Marea schimbare în direcţie este, cred, un semn al scăderii riscului pentru România", a spus el.

După anunţarea acordului cu FMI, leul s-a apreciat de la minimele record înregistrate în ianuarie în raport cu euro.

Cu toate acestea, mai mulţi analişti consideră că problemele valutare sunt încă acute şi anticipează că leul se va deprecia în continuare, în condiţiile în care România se luptă cu criza financiară internaţională.

Observatorii pieţei financiare spun că banca centrală a intervenit în mai multe rânduri în ultimele luni pentru a susţine leul, iar Popa nu exclude alte intervenţii.

"Situaţia este determinată de piaţă, iar noi ne rezervăm dreptul de a interveni, în special pentru a netezi elementele de volatilitate, extrem de semnificative. Dar aceste intervenţii trebuie să fie determinate de piaţă", a afirmat reprezentantul băncii centrale.

Viceguvernatorul BNR a precizat că sprijinul financiar pe care România îl va primi de la FMI şi alte instituţii internaţionale este suficient pentru a consolida rezervele.

Citeşte şi:

Prima rectificare a bugetului, în aprilie sau mai

Guvernul a aprobat scrisoarea de intenţie convenită cu FMI

Guvernul poate face ce vrea cu veniturile ce depăşesc înţelegerea cu FMI

România a convenit un acord cu FMI pentru 12,95 mld.euro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici