Popa, BNR: Estimăm în prima rundă o creştere a inflaţiei cu 3-4 puncte procentuale prin majorarea TVA

BNR estimează o creştere a inflaţiei cu 3 puncte şi ceva - patru puncte şi ceva ca prim impact după majorarea TVA de la 19% la 24%, a declarat luni viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

24 afișări
Imaginea articolului Popa, BNR: Estimăm în prima rundă o creştere a inflaţiei cu 3-4 puncte procentuale prin majorarea TVA

Popa, BNR: Estimăm în prima rundă o creştere a inflaţiei cu 3-4 puncte procentuale prin majorarea TVA (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Avem estimări de creştere a inflaţiei în primă rundă de trei puncte şi ceva până la patru puncte şi ceva. Noutatea bună pe care n-am încorporat-o în scenarii este că, se pare, mai mulţi vânzători cu importanţă, mă refer la lanţurile de magazine, preferă să încorporeze creşterea de TVA şi să nu mai transfere costurile cumpărătorilor (...) Se pare că marele element care acţionează în continuare în sensul dezinflaţiei este deficitul de cerere", a spus Popa.

El a arătat că, în şocuri inflaţioniste de tipul majorării taxelor, banca centrală are capacităţi limitate în a combate primul val de ajustări de preţuri.

"Mesajul nostru după şedinţa de politică monetară cred că a fost clar. Nu vrem să vedem efecte din punct de vedere al creşterii de preţuri după primul val de ajustări", a adăugat Popa.

Oficialul BNR nu a dorit să comenteze o eventuală modificare a ţintei de inflaţie a băncii centrale, dar a precizat că indicatorii urmăriţi în acordul cu FMI se referă la intervalul prognozat şi nu la ţinta efectivă.

Banca centrală a menţinut, miercuri, dobânda de politică monetară la 6,25%, după ce Guvernul a anunţat majorarea TVA de la 19% la 24%, şi a arătat că va acţiona pentru limitarea efectelor de runda a doua ale acestei măsuri şi continuarea ancorării anticipaţiilor inflaţioniste la niveluri scăzute.

Ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual.

Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea ţintei de inflaţie pentru 2010 stabilită în acordul stand-by încheiat cu România, de la 3,5% la 7,9%, după creşterea TVA la 24%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici