Popa, BNR: Expunerea pe creditele în franci elveţieni este mică, multe au fost deja refinanţate

Expunerea în franci elveţieni în total credite către sectorul privat este în prezent de 4,1%, a declarat joi viceguvernatorul BNR Cristian Popa, care apreciază că rata este mult mai mică comparativ cu alte ţări întrucât o mare parte a împrumuturilor a fost refinanţată în euro în perioada 2009-2010.

450 afișări
Imaginea articolului Popa, BNR: Expunerea pe creditele în franci elveţieni este mică, multe au fost deja refinanţate

Popa, BNR: Expunerea pe creditele în franci elveţieni este mică, multe au fost deja refinanţate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În acest moment, expunerea în franci elveţieni în total credite către sectorul privat este 4,1%. Asta pentru că încă din 2009 am subliniat că, în mod voluntar, atât pentru bancă, cât şi pentru clienţi creditul se poate refinanţa şi renegocia, chiar înainte ca francul elveţian să cunoască aprecierea la care am asistat", a afirmat Popa după conferinţa de prezentare a raportului asupra inflaţiei.

El a arătat că procesul de atragere de împrumuturi în franci elveţieni a avut o amploare mai mică în România decât în Ungaria, Austria şi Polonia.

"Avem în principal o sensibilitate mai mică pentru că ponderea este mai mică. Cred că întrebarea fundamentală o punem din punctul de vedere al costurilor acoperite şi anume, pe lângă această măsură proactivă de educarea a publicului, că trebuie să aibă în vedere în mod distinct riscul valutar al unui împrumut, mai ales într-o monedă ca francul elveţian. Putem discuta acum despre eventuala diferenţă de curs de-a lungul timpului, de cine urmează să fie acoperită. Şi aici trebuie să recunosc că trebuie să mai studiem lucrurile pentru că nu îmi este foarte clar", a mai spus Popa.

El a punctat că banca centrală a avertizat în momentul în care "lumea descoperise potenţiala bonanţă" a creditului în franci elveţieni că acesta ar putea fi un fals confort şi că de-a lungul a 20-30 de ani cât durează un credit ipotecar este foarte posibil se producă şi inversări ori de curs, ori de dobândă, ori de amândouă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici