Poşta a avut profit operaţional de 22,5 milioane de lei în primul trimestru, în urma reducerii personalului

Poşta Română a obţinut în primul trimestru al acestui an un profit operaţional de 22,5 milioane de lei, după ce şi-a reorganizat şi eficientizat activitatea, prin restabilirea echilibrului între volumul de prestaţii poştale şi a numărului de angajaţi la nivel operaţional şi administrativ.

130 afișări
Imaginea articolului Poşta a avut profit operaţional de 22,5 milioane de lei în primul trimestru, în urma reducerii personalului

Poşta a avut profit operaţional de 22,5 milioane de lei în primul trimestru, în urma reducerii personalului (Imagine: Silviu Matei / Mediafax Foto)

Astfel, faţă de martie 2012, personalul de conducere al operatorului poştal naţional a fost redus cu 55%, la 173, iar cel funcţional (TESA) cu 16%, la 1.771.

De asemenea, numărul total al angajaţilor Poştei a scăzut cu peste 16%, la 27.305, potrivit datelor companiei.

"În luna mai 2012, la preluarea managementului de către noua echipă de conducere, Poşta se afla în prag de insolvenţă, cu pierderi de peste 480 milioane de lei, acumulate în perioada 2009 - 2011. Veniturile Poştei în luna precedentă schimbării de management (aprilie 2012) au fost de 99,3 milioane de lei, în timp ce cheltuielile au atins 109,2 milioane de lei, determinând pierderi de 9,9 milioane de lei. Doi ani mai târziu, în martie 2014, veniturile Poştei au fost de 97,5 milioane de lei, în timp ce cheltuielile au totalizat 89,5 milioane de lei, rezultând astfel un profit de 8 milioane de lei", se arată într-un comunicat al companiei remis MEDIAFAX.

Pentru perioada octombrie 2013 - martie 2014, profitul operaţional se ridică la 37,3 milioane de lei.

"Raportat la totalul costurilor anuale ale companiei, poderea cheltuielilor salariale a rămas constantă la un nivel de 70%. Creşterea veniturilor lucrătorilor poştali este asigurată prin spor de vechime (între 5 - 25%), spor de fidelitate (între 3 - 18%) şi automatul de clasă (creşterea periodică, cu 3-7% la fiecare 3 ani, a salariului de bază în urma unui examen)", se mai spune în comunicat.

Strategia investiţională a Poştei Române pentru acest an va urmări cu precădere crearea unor condiţii corespunzătoare pentru desfăşurarea activităţii poştale.

De asemenea, corelate cu sursele de finanţare disponibile, investiţiile Poştei Române vor viza modernizarea şi extinderea sistemului informatizat, îmbunătăţirea conditiilor de muncă oferite personalului, modernizarea şi amenajarea oficiilor poştale existente şi aducerea lor la un standard de dotare şi functionare cat mai ridicat, precum şi eficientizarea şi securizarea activităţii de transport.

Cu afaceri de 1,26 miliarde de lei în 2012, Poşta este cel mai mare operator local de profil şi are o reţea teritorială de 5.687 de unităţi.

Acţionarii companiei sunt Ministerul pentru Societatea Informaţională - 75% şi Fondul Proprietatea - 25%.

Compania avea la sfârşitul anului 2012 datorii totale de 568,2 milioane de lei, în creştere cu 2,9% faţă de 2011, potrivit datelor din bilanţul Poştei.

În perioada 2008-2012, compania a consemnat piederi în fiecare an, care, cumulate, au atins 530 milioane de lei, cu toate că a bugetat profit în fiecare an.

La nivelul anului 2013, Poşta Română a încheiat cu o pierdere din activitatea de exploatare de 27,62 milioane de lei, de peste nouă ori mai mare decât nivelul estimat în bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei, în care era estimat un rezultat negativ de 2,99 milioane de lei.

Anul trecut, potrivit datelor preliminate ale companiei şi prezentate în revista "Poştaşul", veniturile din exploatare au atins 1,166 miliarde de lei, iar cheltuieli din exploatare au totalizat 1,193 miliarde de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici