Preşedintele ANAF crede că băncile vor relua creditarea firmelor câteva săptămâni

Firmele se confruntă cu un anumit blocaj financiar, întrucât băncile au stagnat creditarea, a declarat, joi, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Daniel Chiţoiu, care crede că situaţia se va remedia în următoarele două-trei săptămâni.

18 afișări
Imaginea articolului Preşedintele ANAF crede că băncile vor relua creditarea firmelor câteva săptămâni

Preşedintele ANAF crede că băncile vor relua creditarea firmelor câteva săptămâni (Imagine: Mediafax Foto)

"Cel mai bine ar fi băncile să dea drumul la creditare. A fost o conjunctură acum, dar în maximum două-trei săptămâni cred că se va relua finanţarea. Sistemul bancar nu are probleme, dar şi-au luat toţi măsuri de precauţie. Din câte înţeleg, există o stagnare în a acorda credite", a spus Chiţoiu.

El a arătat că firmele trebuie să-şi continue activitatea, dar în momentul de faţă creditul fiscal ar fi foarte scump, iar sistemul informatic al ANAF impune executarea imediată a celui care nu-şi achită obligaţiile.

"Dacă nu vor avea lichidităţi, va fi o mare problemă. Cu sistemul informatic actual îl blochezi pe loc (n.r. - firma debitoare), dar interesul nostru este să îl laşi în viaţă şi să îţi plătească. Asta a fost toată filosofia guvernării liberale, să nu intervii foarte mult în economie", a adăugat preşedintele ANAF.

Potrivit lui Chiţoiu, veniturile la bugetul de stat sunt în grafic, iar dacă ultimul trimestru va merge ca până în prezent, vor atinge 35% din PIB la finalul anului, iar prin includerea fondurilor europene ponderea va urca la 38% din PIB.

El a ţinut să precizeze că programul de guvernare al PNL pentru următorii patru ani presupune menţinerea cotei unice şi o scădere suplimentară a contribuţiilor de asigurări sociale cu zece puncte procentuale, politică de care este nevoie mai ales în aceste momente de criză.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici