Preşedintele Bancpost: Dobânzile la creditele noi ar putea creşte dacă refinanţarea împrumuturilor va fi obligatorie

Băncile ar putea opta pentru majorarea dobânzilor la creditele noi dacă va fi adoptat în plenul Camerei Deputaţiilor amendamentul care obligă băncile să refinanţeze gratuit împrumuturile din portofoliu în condiţiile afişate la ofertele curente, consideră preşedintele Bancpost, Mihai Bogza.

53 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Bancpost: Dobânzile la creditele noi ar putea creşte dacă refinanţarea împrumuturilor va fi obligatorie

Preşedintele Bancpost: Dobânzile la creditele noi ar putea creşte dacă refinanţarea împrumuturilor va fi obligatorie (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Fiecare bancă va încerca să minimizeze un eventual impact negativ asupra profitabilităţii (...) Vom vedea cum va ieşi legea din Paralament şi vom analiza, dar orice ar spune vom aplica întocmai. Decizia la extrem va fi modificarea preţurilor la creditele noi. (...) E posibil ca băncile să majoreze în aceste condiţii dobânzile la creditele noi", a explicat Bogza.

Comisia de Buget Finanţe şi Bănci a adoptat miercuri un amendament la OUG 50/2010 privind creditele populaţiei, potrivit căruia clienţii care nu au înregistrat întârzieri mai mari de 45 de zile la plata vor beneficia, dacă solitică refinanţarea creditului la aceeaşi bancă, de toate condiţiile noii oferte privind împrumuturile, nu vor plăti comision de analiză a dosarului şi nu vor trece printr-o reevaluare a riscului sau a garanţiilor.

Prin acest amendament, deputaţii au încercat să găsească o soluţie care să compenseze eliminarea din sfera aplicării OUG 50/2010 a creditelor în derulare la data intrării în vigoare a actului normativ.

Varianta aleasă de deputaţii ar putea pune însă mari probleme în reluarea finanţării populaţiei, pentru că decizia naturală a instituţiilor de credit va fi de creştere a costurilor la noile oferte de creditare pentru a-şi proteja veniturile din portofoliu existent.

Preşedintele Bancpost a adăugat că în ultimele luni ale anului s-a observat o majorare a cererii de credite ipotecare şi de consum cu garanţii imobiliare, de circa 3-4 ori peste nivelul din perioada anterioară, precizând că mare parte sunt credite noi, dar există un volum important şi de refinanţări.

"Cu siguranţă sunt şi refinanţări, pentru că şi nouă ne refinanţează alte bănci clienţii şi noi refinanţăm clienţii concurenţei", a spus Bogza.

În opinia şefului Bancpost în piaţă a început o concurenţă puternică pe reluarea creditării şi recâştigarea cotei de piaţă, nu doar din partea primelor 20 de bănci, care au ambiţii de bănci universale.

"În fiecare moment o bancă sau chiar mai multe afişează oferte promoţionale, cel puţin pe un segment. Concurenţa a început să fie foarte dură", a mai spus Bogza.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici