Preşedintele UniCredit: Pe măsură ce vom înainta în criză, vor apărea şi falimente majore

Sistemul bancar va resimţi în semestrul al doilea o presiune mai mare din cauza creditelor neperformante, în contextul în care multe societăţi şi-au consumat rezervele, iar falimentele majore nu vor întârzia să apară, a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele UniCredit Ţiriac Bank, Răsvan Radu.

38 afișări
Imaginea articolului Preşedintele UniCredit: Pe măsură ce vom înainta în criză, vor apărea şi falimente majore

Preşedintele UniCredit: Pe măsură ce vom înainta în criză, vor apărea şi falimente majore (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Cred că la nivelul sistemului bancar va fi o presiune mai mare în semestrul al doilea în ceea ce priveşte creditele neperformante, din cauză că multe societăţi şi-au consumat rezervele şi deja încep să aibă probleme. De asemenea, dacă ne uităm în prima jumătate a anului nu au existat falimente majore, ceea ce înseamnă că pe măsură ce înaintăm în criză acestea trebuie să apară", a afirmat Radu.

El anticipează că provizioanele pentru întreg sistemul bancar vor creşte în semestrul al doilea, chiar mai accelerat decât în prima jumătate din 2009.

Totodată, Radu a precizat că UniCredit Ţiriac Bank nu are nevoie de majorări suplimentare de capital, chiar şi în scenariul cel mai nefavorabil luat în calcul de FMI şi Banca Mondială pentru testele de stress.

Oficialul UniCredit Ţiriac Bank a arătat că sectoarele care sunt mai puţin afectate de criza actuală sunt cel farmaceutic, cel alimentar în general şi segmentul de băuturi.

"În mod clar văd revenirea creşterii economice legată de exporturi şi cred că acesta va fi declanşatorul reluării evoluţiei economice pe un trend pozitiv, în contextul în care statele din UE vor ieşi din criză înaintea României", consideră preşedintele UniCredit Ţiriac Bank.

În ceea ce priveşte situaţia UniCredit Ţiriac Bank, Radu a precizat că banca a parcurs un proces prin care a modificat structura organizaţională pentru îmbunătăţirea acesteia.

"Am urmărit două priorităţi în îmbunătăţirea structurii operaţionale. Prima este apropierea de client, unde am vizat în special creşterea calităţii produselor şi reducerea numărului de niveluri ale procesului decizional în relaţia cu clientul, tocmai pentru a diminua timpul de răspuns. Cea de-a doua prioritate este creşterea eficienţei operaţiunilor şi în cadrul acesteia, de exemplu, am redus documentaţia necesară", a explicat preşedintele UniCredit.

El a spus că reducerea personalului cu 196 de persoane în primul semestru al acestui an, de la 3.297 angajaţi la 31 decembrie la 3.101 salariaţi, a fost realizată prin îngheţarea angajărilor, care are legătură cu programul băncii de reducere a costurilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici