Presiunile inflaţioniste s-au accelerat şi ar putea determina înăsprirea politicii BCE

Presiunile inflaţioniste s-au intensificat semnificativ, fiind de aşteptat noi măsuri de înăsprire a politicii monetare a Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat Axel Weber, membru al consiliului de conducere al BCE şi şef al Bundesbank, citat de Bloomberg.

31 afișări
Imaginea articolului Presiunile inflaţioniste s-au accelerat şi ar putea determina înăsprirea politicii BCE

Presiunile inflaţioniste s-au accelerat şi ar putea determina înăsprirea politicii BCE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

BCE a majorat în aprilie dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%, pentru a contracara presiunile de creştere a preţurilor, a spus el.

"Vedem o intensificare semnificativă a presiunilor inflaţioniste. Considerăm, încă, că actuala dobândă este expansivă şi susţine creşterea economică", a adăugat Weber.

BCE echilibrează necesitatea unor politici mai restrictive în state ca Germania, unde activitate economică este în creştere, cu riscul ca dobânzile mai mari să agraveze criza datoriilor suverane de la periferia zonei euro.

Inflaţia în zona euro, de 2,7% în martie, faţă de 2,5% în februarie, reprezintă o ieşire clară din definiţia BCE privind stabilitatea preţurilor, a spus Weber.

"Dacă presiunea asupra preţurilor continuă la nivel mondial, şi au fost puţine semne în timpul discuţiilor la FMI că această situaţie se va schimba pe parcursul anului, trebuie să ne aşteptăm la o continuare a normalizării politicii monetare în funcţie de perspectiva preţurilor", consideră oficialul BCE.

Inflaţia s-a situat în martie peste ţinta de 2% a BCE pentru a patra lună consecutiv, situaţie care se poate reflecta în cereri pentru creşteri salariale odată cu stabilizarea situaţiei economice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici