Preţul gazelor cumpărate de Gazprom din Asia Centrală ar putea creşte

Gazprom, cel mai mare producător de gaze naturale la nivel mondial, estimează ca preţul gazelor naturale pe care le achiziţionează din Asia Centrală vor creşte de cel puţin două ori începând cu anul 2009, a declarat, marţi, preşedintele grupului, Alexei Miller, citat de agenţia rusă RIA Novosti.

37 afișări
Imaginea articolului Preţul gazelor cumpărate de Gazprom din Asia Centrală ar putea creşte

Preţul gazelor cumpărate de Gazprom din Asia Centrală ar putea creşte

"Pe fondul preţurilor ridicate la gaz în Europa, intenţia statelor Asiei Centrale să crească preţul acestuia pare bine motivată. Aşadar, ne putem aştepta ca preţul de achiziţie în aceste state să crească de peste două ori în 2009, comparativ cu nivelul la care Gazprom le-a cumpărat în acest an", a afirmat Miller.

Reţeaua Gazprom de distribuţie a gazului în Asia Centrală va deveni cea mai atractivă rută de transport pentru livrarea către pieţele externe, iar grupul ar putea majora achiziţiile de gaz destinat comercializării din statele producătoare, a spus preşedintele grupului.

Un important furnizor pentru statele europene, grupul controlat de statul rus cumpără gazul din Asia Centrală la un preţ mai redus decât cel de vânzare, majorarea costurilor preconizând o creştere substanţială pentru consumatorii din Europa.

În noiembrie 2007, Gazprom a semnat cu Turkmenistanul o anexă la contractul privind livrarea de gaze, acesta urmând a fi livrat la un preţ de 130 dolari pentru 1.000 metri cubi în prima jumătate a anului 2008 şi la 150 dolari în ultimele şase luni ale anului.

Începând cu 1 ianuarie 2009, costul gazului natural din Turkmenistan va fi determinat de preţul pieţei, urmând a fi calculat pe baza unei formule prevăzute într-un contract care expiră în 2028.

Gazprom cumpără, anual, 50 miliarde metri cubi de gaz natural din Turkmenistan, în baza unui acord care expiră la sfârşitul anului 2008.

Grupul rus a încheiat un acord şi cu Uzbekistan, în decembrie 2007, pentru corelarea preţului gazului achiziţionat din acest stat cu cele practicate în regiune. Se estimează că Gazprom plăteşte în prezent 180 dolari pentru 1.000 metri cubi de gaz achiziţionat din Uzbekistan, comparativ cu 100 dolari anul trecut.

Rusia cumpără până la 55 miliarde metri cubi de gaz natural, anual, din Turkmenistan şi Uzbekistan în baza unui acord semnat în 2005.

Producătorul rus de gaze naturale Gazprom a estimat exporturi de 64 de miliarde de dolari în 2008, cu 62% peste nivelul de 39,5 miliarde de dolari din 2007, pe fondul creşterii preţurilor în sectorul energetic.

România importă prin intermediari, de la Gazprom, circa o treime din necesarul anual de gaze naturale, estimat la 17-18 miliarde de metri cubi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici