Preţul petrolului a urcat cu peste 1%, depăşind 97 dolari pe baril

Preţul petrolului a urcat, miercuri, cu mai mult de 1%, peste 97 dolari pe baril, întrucât temerile privind nivelul redus al rezervelor s-au intensificat pe fondul unui nou val de violenţe în Nigeria, stat membru al OPEC, şi al estimărilor privind continuarea scăderii stocurilor americane de ţiţei.

1 afișare
Imaginea articolului Preţul petrolului a urcat cu peste 1%, depăşind 97 dolari pe baril

Preţul petrolului a urcat cu peste 1%, depăşind 97 dolari pe baril

Cotaţia petrolului se tranzacţiona, la ora 11:23 GMT, în urcare cu 1,34 dolari, la 97,32 dolari pe baril.

Ţiţeiul Brent, de referinţă la bursa londoneză, a fost cotat la 95,70 de dolari pe baril, în creştere cu 1,85 dolari.

Atacurile care au avut loc marţi într-un oraş nigerian au amplificat temerile privind întreruperea livrărilor de către Nigeria, cea de-a opta ţară exportatoare de petrol la nivel mondial.

"Având în vedere atacurile, riscul unei înreruperi a livrărilor de petrol din Nigeria este mai mare decât în ultimele luni", a declarat Olivier Jakob, analist al firmei de consultanţă Petromatrix.

Atacurile frecvente al grupurilor militare, începând cu luna februarie a anului 2006, au condus la reducerea cu aproximativ 20% a exporturilor de petrol provenite din Nigeria.

De asemenea, investitorii estimează că stocurile petroliere din SUA au continuat să scadă săptămâna trecută.

Potrivit unui sondaj realizat de Reuters, rezervele americane de petrol au scăzut cu 1,8 milioane de barili, pentru a şaptea săptămână consecutivă, întrucât rafinăriile au procesat mai mult ţiţei.

Stocurile de produse distilate, inclusiv cele destinate încălzirii, au urcat săptămâna trecută cu 300.000 de barili.

Preţul petrolului a urcat cu aproximativ 58% în 2007, cel mai mare avans anual din ultimul deceniu, şi a atins nivelul record de 99,29 dolari pe baril pe data 21 noiembrie, în contextul deprecierii dolarului şi al scăderii rezervelor americane de ţiţei.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici