Preţul unui apartament cu două camere în 2010, cât al unei garsoniere în 2008

Evoluţia pieţei imobiliare din ultima perioadă a ajustat profilul potenţialilor clienţi, în condiţiile în care un apartament de două camere poate fi cumpărat la preţul de tranzacţionare din 2008 al unei garsoniere, potrivit datelor unei analize Kiwi Finance.

77 afișări
Imaginea articolului Preţul unui apartament cu două camere în 2010, cât al unei garsoniere în 2008

Preţul unui apartament cu două camere în 2010, cât al unei garsoniere în 2008 (Imagine: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto)

"O familie de două persoane, cu un venit de 660 de euro, fără alte datorii, poate accesa în prezent un credit ipotecar de 52.210 euro, cu rambursare în 30 de ani. Adăugând avansul de 25%, respectiva familie poate achiziţiona un imobil cu o suprafaţă medie de 63 metri pătraţi cu 69.613 euro, la un preţ de construcţie de 1.100 euro pe metrul pătrat", a declarat, miercuri, într-o conferinţă, directorul general al Kiwi Finance, Anca Bidian.

Potrivit datelor Kiwi Finance, proporţiile se păstrau şi februarie 2009, când aceeaşi familie ar fi putut accesa un credit de 43.400 euro şi achiziţiona un imobil în valoare de 57.900 euro, cu o suprafaţă de totală de 36 metri pătraţi, în condiţiile unui preţ de construcţie de 1.600 euro/mp.

Bidian a adăugat că, în acest an, valoarea medie a unui credit ipotecar intermediat de Kiwi Finance a fost de 55.802 euro, în timp ce pentru un credit de nevoi personale cu ipotecă s-a ridicat la 32.451 de euro, iar la unul de nevoi personale negarantat a fost de 7.841 de euro. În cazul creditelor Prima Casă, valoarea medie a unui împrumut s-a situat la 46.263 de euro.

Venitul mediu al unei familii ce poate accesa unul dintre creditele mai sus menţionate variază între 1.900 si 3.800 de lei, potrivit lui Bidin.

"În 2010, oferta bancară pentru finanţarea persoanelor fizice s-a situat la un nivel sustenabil şi predictibil. Atât nivelul şi stabilitatea dobânzilor, cât şi caracteristicile produselor de creditare arată o ofertă ajustată pe o piaţă a cererii încă redusă şi puternic emoţională. Pe segmentul creditelor de achiziţie, ajustarea preţurilor pieţei imobiliare a reglat derapajele din 2008 asigurând în prezent o convergenţă mult mai echilibrata între veniturile populaţiei şi preţurile ofertei imobiliare", a spus şeful Kiwi Finance.

În acest context, societatea a continuat şi în acest an să-şi întăreasca poziţia pe piaţa brokerajului bancar, pentru finele anului 2010 fiind estimată o creştere de 100% a volumului total de credite intermediate faţă de 2009, la 40 milioane de euro.

Referitor la structura portofoliului Kiwi Finance, Bidian a afirmat că ponderea creditelor garantate cu ipotecă a crescut. Din total portofoliu, acestea reprezintă 73%, de la 50% în 2009, în timp ce creditele de nevoi personale fără garanţii imobiliare reprezintă 27% din portofoliu.

În ceea ce priveşte valuta de împrumut, 99% dintre clienţii Kiwi Finance au preferat moneda europeană pentru creditele garantate cu ipotecă, în timp ce 52% dintre clienţii creditelor de nevoi personale au optat pentru moneda naţională.

"Evoluţia Kiwi Finance din acest an este peste estimările noastre iniţiale. Vom continua să oferim clienţilor noştri suportul de care au nevoie pentru gestionarea eficientă a unui contract de credit. O dovadă în acest sens este noul produs pe care l-am lansat, săptămâna trecută, în parteneriat cu o bancă, respectiv un produs de creditare cu dobândă variabilă de 4,44%, din care marja fixă este de 3,3%, la care se adaugă Euribor la şase luni", a spus Bidian, care nu a dorit să dezvăluie denumirea băncii.

Potrivit datelor Kiwi Finance, dobânda anuală efectivă (DAE) pentru un împrumut acordat pentru o perioadă de 30 de ani se ridică la 6,09%, cifră care include comisionul lunar în valoare de 0,1% la sold şi cel de analiză de 3%.

Sumele accesate prin noul produs pot fi utilizate la achiziţionarea de imobile şi refinanţarea altor credite, precum şi pentru nevoi personale şi consolidări de credite. Creditul va reprezenta cel mult 85% din valoarea evaluată a garanţiei imobiliare.

Înfiinţată în 2003 sub denumirea Gemini Capital Consult, Kiwi Finance este cel mai important jucător pe piaţa locală de brokeraj bancar.

Societatea acordă consultanţă de creditare pentru persoane fizice şi pentru firme, precum şi consultanţă juridică.

Kiwi Finance are reprezentare naţională în 28 judeţe şi Capitală şi a intermediat, de la înfiinţare, credite in valoare de peste 500 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici