Preţurile apartamentelor vechi continuă să scadă

Preţurile apartamentelor vechi au continuat să scadă în octombrie, după scumpirea generată de lansarea programului "Prima Casă" în perioada iunie-septembrie, iar sumele cerute pentru ultimele locuinţe scoase la vânzare sunt cu până la 12% mai mici faţă de luna august, conform unei analize Imopedia.

29 afișări
Imaginea articolului Preţurile apartamentelor vechi continuă să scadă

Preţurile apartamentelor continuă să scadă (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Dinamica cifrelor ne arată că nici proprietarii şi nici agenţii imobiliari nu mai cred în mirajul revenirii cererii. Cel puţin nu în acest an. S-a şters cu buretele efectul de creştere a preţurilor, indus de programul «Prima casă» în lunile de vară. Trendul descendent al preţurilor locuinţelor din Bucureşti pare de neoprit, resimţindu-se o accelerare a ritmului de ieftinire în luna octombrie, comparativ cu luna septembrie", a declarat într-un comunicat, Razvan Muntean, manager general al portalului imobiliar.

Conform Imopedia, scumpirea generată de programul "Prima Casă" a durat din iunie până la începutul lunii septembrie, în condiţiile în care în prima parte a anului, din ianuarie şi până în luna mai, preţurile apartamentelor vechi au scăzut lună de lună.

Pentru a ilustra acest trend, autorii analizei oferă ca exemplu evoluţia preţului mediu al ofertelor de vânzare al apartamentelor de două camere din cartierul bucureştean Dristor.

Astfel, dacă în luna ianuarie preţul mediu al ofertelor din Dristor era de 72.000 euro, până în luna mai acesta a scăzut până la 55.800 euro, cu aproape 30%.

După lansarea programului cu garanţii de stat, preţul mediu a urcat în iunie la 58.050 euro, foarte aproape de plafonul maxim de 60.000 euro, iar în iulie, când s-a acordat primul credit, preţul a avansat la 63.000 euro, unde s-a menţinut în luna august, conform sursei citate.

"De la mijlocul lunii septembrie, ofertele nou introduse în baza de date Imopedia.ro s-au ieftinit, trend care s-a menţinut pe parcursul întregii luni octombrie. Preţul mediu al apartamentelor de două camere din Dristor este astăzi de 58.300 euro, cu 8% mai puţin decât în iulie şi august', se arată în comunicat.

Autorii analizei notează că există segmente de piaţă şi mai afectate, exemplificând cu cazul garsonierelor din Berceni, care s-au ieftinit în ultima lună şi jumătate cu aproape 12%, având în prezent un preţ mediu de 37.200 euro.

Imopedia.ro deţine peste 500.000 de oferte publicate de agenţii imobiliare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici