Preţurile de consum au crescut cu 0,3% în mai, iar inflaţia anuală a ajuns la 8,5%

Preţurile de consum au crescut cu 0,3% în luna mai, astfel că rata anuală a inflaţiei a ajuns la 8,5%, potrivit mediei estimărilor Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.

196 afișări
Imaginea articolului Preţurile de consum au crescut cu 0,3% în mai, iar inflaţia anuală a ajuns la 8,5%

Preţurile de consum au crescut cu 0,3% în mai, iar inflaţia anuală a ajuns la 8,5% (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

"Conform opiniilor exprimate de către membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) în cadrul unui sondaj intern, rata lunară a inflaţiei din luna mai 2011 s-a situat probabil la 0,3% (estimările variază între 0,3% şi 0,5%), în timp ce rata anuală probabil a fost de 8,5% (estimările variază între 8,3% şi 8,6%)", se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Pentru sfârşitul anului, estimarea membrilor AAFBR care au răspuns la sondaj plasează rata anuală a inflaţiei la 5,3% (estimările variază între 5,1% şi 6,1%). Aşteptările privind rata anuală a inflaţiei de la finalul anului 2011 sunt la acelaşi nivel cu cele din mai, însă în creştere faţă de estimările de acum două luni (4,8%), precum şi faţă de cele de acum trei luni (4,5%).

Estimarea membrilor AAFBR care au răspuns la sondaj plasează rata anuală a inflaţiei la 4,5% pentru finalul anului 2012 (estimările variază între 3,5% şi 5,0%).

Astfel, aşteptările privind rata anuală a inflaţiei de la finalul anului 2012 s-au stabilizat, după ce au urcat de la 3,5% la 4,1% în lunile anterioare. Nivelul rămâne mult peste ţinta de inflaţie a BNR de 3% pentru anul 2012, precizează asociaţia.

Institutul Naţional de Statistică va anunţa vineri rata inflaţiei din luna mai.

Inflaţia anuală a urcat de la 8,01% în martie la 8,34% în aprilie, atingând maximul din iulie 2008, după ce rata lunară s-a situat la 0,66% în principal ca urmare a scumpirii energiei electrice, cartofilor, fructelor proaspete, zahărului şi ţigărilor.

România s-a menţinut în aprilie pe prima poziţie în Uniunea Europeană după inflaţia anuală.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în 2008 şi care reuneşte circa 70 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici