Preţurile de consum din zona euro au scăzut în februarie pentru a treia lună consecutiv

Preţurile de consum din zona euro au scăzut în februarie pentru a treia lună consecutiv, însă declinul a fost mai mic decât au anticipat analiştii, în condiţiile în care Banca Centrală Europeană (BCE) se pregăteşte să înceapă programul de achiziţii de obligaţiuni anunţat în ianuarie.

107 afișări
Imaginea articolului Preţurile de consum din zona euro au scăzut în februarie pentru a treia lună consecutiv

Preţurile de consum din zona euro au scăzut în februarie pentru a treia lună consecutiv (Imagine: Shutterstock)

Rata anuală a inflaţiei s-a situat la -0,3% în luna februarie, potrivit primelor estimări publicate luni de Eurostat. Analiştii consultaţi de Bloomberg au estimat un declin de 0,4% al preţurilor de consum din zona euro.

În luna ianuarie, preţurile de consum din zona euro au scăzut cu 0,6% comparativ cu aceeaşi lună din 2014, consemnând cel mai important declin de la înfiinţarea zonei euro, în 1999, până în prezent.

Un nivel similar al inflaţiei, de -0,6%, s-a mai înregistrat în zona euro doar în luna iulie a anului 2009, în timpul recesiunii economice.

"Inflaţia este încă la un nivel foarte scăzut. Revenirea este determinată de preţurile la energie, care se stabilizează, dar este prea devreme pentru a face speculaţii în legătură cu BCE sau pentru a trage concluzii", a declarat Fabio Fois, economist la Barclays.

Preţurile la energie au scăzut cu 7,9% îm februarie faţă de aceeaşi lună din 2014.

Consiliul guvernatorilor BCE se întruneşte joi într-o şedinţă, în urma căreia oficialii instituţiei vor prezenta detaliile programului de achiziţii de obilagţiuni anunţat în luna ianuarie. Programul, în valoare de 1.080 de miliarde de euro, include cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale, şi vizează accelerarea inflaţiei din uniunea monetară spre ţinta de inflaţie a BCE de puţin sub 2%.

Tot luni, Eurostat a prezentat un alt raport privind şomajul din zona euro, care arată că rata şomajului a scăzut la 11,2% în luna ianuarie a acestui an, marcând cel mai jos nivel înregistrat din luna mai 2012 până în prezent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici