Preţurile furajelor au crescut cu până la 30-40%, din cauza secetei şi a speculei

Preţurile furajelor au crescut, din luna iunie, cu până la 30-40%, ca urmare a secetei care a afectat culturile şi a preţurilor speculative practicate de intermediari, însă influenţa scumpirii în preţul final al produselor din carne nu se va face simţită în perioada imediat următoare.

1 afișare
Imaginea articolului Preţurile furajelor au crescut cu până la 30-40%, din cauza secetei şi a speculei

Preţurile furajelor au crescut cu până la 30-40%, din cauza secetei şi a speculei

Hrana pentru animale este din ce în ce mai scumpă şi mai greu de găsit, în condiţiile în care culturile au fost afectate de secetă, iar intermediari practică preţuri speculative, spun crescătorii.

"Furajele s-au scumpit şi nu se găsesc. Începând cu luna iunie au crescut preţurile de la 4.000 de lei vechi pe kilogram la 5.500 de lei vechi şi chiar 6.000 lei vechi", a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc (PRCP), Gheorghe Caruz.

Scumpirea furajelor va determina o reducere a efectivului de porci, deşi estimările iniţale ale crecătorilor pentru acest an erau optimiste.

"Noi estimam că anul acesta efectivele de porci vor creşte cu două milioane, până la circa opt milioane de animale, iar până în 2010-2011 să ajungem la zece milioane de porci, sufcient cât să fie acoperit consumul intern. O creştere s-a făcut simţită, de la începutul anului, dar din cauza lipsei de furaje efectivele au început să dea înapoi serios. Crescătorii nu mai duc scroafele la montă pentru a-şi înmulţi numărul de animale", a spus Caruz.

Şi crescătorii de păsări sunt afectaţi de scumpirea furajelor.

"Preţurile la cerealele din noua recoltă au crescut de la 5.000 de lei vechi la 7.000 de lei vechi, iar costul cu cereale reprezintă 40% din valoarea unei reţete furajere, astfel că scumpirea la furaje este de circa 800 de lei vechi. Mai sunt încă şi producători avicoli care au pe stoc cereale din vechea recoltă şi le folosesc în furaj", a declarat preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.

El estimează că producătorii de carne de pasăre vor resimţi în circa două-trei luni scumpirea furajelor, dar nu este obligatoriu ca aceasta să se facă simţită şi la nivel de consumator.

Nici carnea de porc nu se va scumpi în perioada următoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici