Preţurile locuinţelor din România vor scădea

Preţurile pe piaţa rezidenţială din România s-ar putea reduce în perioada următoare, nivelul acestora urmând să fie stabilit de gradul de accesabilitate la achiziţia unei locuinţe, şi nu de dezechilibrul dintre cerere şi ofertă, apreciază reprezentanţii companiei de servicii imobiliare RE/MAX.

94 afișări
Imaginea articolului Preţurile locuinţelor din România vor scădea

Preţurile locuinţelor din România vor scădea

"În următorii cinci ani, piaţa din România va deveni sănătoasă. Vom vedea ajustări de preţuri, atât la locuinţele vechi, cât şi la cele noi, deoarece preţurile nu trebuie să fie determinate în funcţie de raportul dintre cerere şi ofertă. Într-o piaţă sănătoasă preţurile sunt în funcţie de gradul de accesibilitate la achiziţia unei locuinţe", a declarat agenţiei MEDIAFAX Charles Lemire, managing director RE/MAX Europe.

El a menţionat, de asemenea, că timpul de vânzare a unei locuinţe va creşte.

"În alte state occidentale, o locuinţă stă la vânzare şi un an, ceea ce este normal. Faptul că o locuinţă se vinde în cinci zile arată o disfuncţionalitate a pieţei care duce la creşterea artificială a preţurilor. Şi în România timpul de vânzare a unei locuinţe va creşte în perioada următoare", a arătat Lemire.

În opinia sa, piaţa românească va urma o evoluţie firească, normală, pe de o parte prin creşterea cererii şi pe de altă parte prin majorarea ofertei şi a posibilităţilor de finanţare.

"Din toate regiunile lumii, Europa de Est este singura piaţă care înregistrează creşteri. Statele Unite şi Europa de Vest sunt în declin, Europa Centrală este stabilă. Investitorii vor veni să investească în Europa de Est, inclusiv în România, ceea ce va determina creşterea ofertei. În ceea ce priveşte cererea, aceasta va fi în continuă creştere, deoarece sunt mulţi români care se întorc în ţară şi vor să-şi cumpere o casă, şi de asemenea, mulţi dintre cei care locuiesc deja în România vor să-şi schimbe locuinţa", a afirmat reprezentantul RE/MAX.

O mare parte a ofertei de pe piaţă va fi formată de locuinţele achiziţionate de investitori, care vor fi nevoiţi să le scoată la vânzare deoarece ratele de creştere a preţurilor nu le mai asigură profiturile scontate.

"Investitorii speculativi sunt cei care vor pierde cel mai mult pentru că piaţa nu suportă preţurile pe care le cer ei la revânzarea locuinţelor. Vor câştiga însă românii care vor să-şi cumpere o locuinţă, deoarece pe lângă competiţia dintre dezvoltatori, oferta acestor investitori ar putea să determine ajustări de preţuri", a mai spus Lemire.

Referindu-se la accesul la finanţare, el a arătat că băncile vor oferi instrumentele necesare de achiziţie a unei locuinţe sau pentru dezvoltare imobiliară.

"Băncile trebuie să trăiască. În plus, în România creditul ipotecar este foarte puţin dezvoltat, nu e ca în America unde majoritatea locuinţelor sunt achiziţionate pe credit. În România situaţia este inversă, cea mai mare parte a locuinţelor sunt cumpărate cu bani cash", a afirmat reprezentantul uneia dintre cele mai mari reţele de franciză în domeniul imobiliar din lume.

Lemire a precizat că, România va rămâne şi în perioada următoare o "ţară a proprietarilor", de aceea piaţa chiriilor nu se va dezvolta prea mult.

"Nu poţi să modifici această cultură. România va rămâne o ţară a proprietarilor, unde peste 90% dintre locuinţe sunt proprietate", a mai spus oficialul companiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici