Preţurile producţiei industriale au crescut, în martie, cu 15,6%

Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut crescut în luna martie, comparativ cu perioada similară din 2007, cu 15,6%, iar avansul faţă de februarie a fost de 1,7%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

20 afișări
Imaginea articolului Preţurile producţiei industriale au crescut, în martie, cu 15,6%

INS: Preţurile producţiei industriale au urcat în martie cu 15,6% faţă de perioada similară din 2007 (Imagine: Mediafax Foto)

Având în vedere evoluţia faţă de martie 2007, cel mai dinamic sector a fost industria extractivă, care a înregistrat creşteri de 20,7%, urmat de industria prelucrătoare (16,7%), se arată într-un comunicat al INS.

Creşteri de preţuri sub nivelul înregistrat pe total au fost constatate la energie electrică şi termică, gaze şi apă (4,9%).

Pe marile grupe industriale, creşteri semnificative de preţuri au fost remarcate la produsele industriei energetice, avansul fiind de 19,7%.

Majorări de preţuri sub nivelul înregistrat pe total au fost înregistrate la produsele din industria bunurilor de uz curent (14,8%), industria bunurilor intermediare (13,5%), industria bunurilor de capital (11,6%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (10,3%).

Comparativ cu luna februarie, pe sectoare de activitate, preţurile produselor din industria prelucrătoare au înregistrat o creştere cu 2,1%, iar cele din industria extractivă şi energie electrică şi termică, gaze şi apă s-au situat aproape la acelaşi nivel înregistrat în luna anterioară.

Pe marile grupe industriale, creşteri de preţuri peste nivelul înregistrat pe total au avut produsele din industria bunurilor intermediare (2,3%), industria energetică (1,9%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (1,9%).

Potrivit datelor INS, majorările de preţuri din industria bunurilor de uz curent şi din industria bunurilor de capital s-au plasat sub nivelul înregistrat pe total, avansurile fiind de 1% şi, respectiv, 0,8%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici