Prime de 145 milioane de euro pentru asigurarea obligatorie a locuinţei

Valoarea primelor subscrise după introducerea legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor va ajunge la 145 de milioane de euro, în ipoteza unui grad de cuprindere de 100%, a declarat, luni, Radu Mircea Popescu, consilier la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA).

1 afișare
Imaginea articolului Prime de 145 milioane de euro pentru asigurarea obligatorie a locuinţei

Prime de 145 milioane de euro pentru asigurarea obligatorie a locuinţei

"Estimarea ia în calcul asigurarea tuturor locuinţelor din România care vor intra sub incidenţa acestei legi", a afirmat Popescu.

Reprezentantul MIRA a spus că riscul cedat în reasigurare a fost stabilit la peste trei miliarde de euro, iar costul reasigurării nu va depăşi 100 milioane de euro în cazul unui grad de cuprindere în asigurare a locuinţelor de 100%.

Prima de reasigurare urmează să fie intermediată de un consorţiu de brokeri format din Willis, AON, Benfield şi Guy Carpenter, toţi din Marea Britanie.

"Eu mă aştept ca 50-60% dintre proprietari să achiziţioneze o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei. Românii sunt conştiincioşi", a spus Popescu.

Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuinţelor se află în dezbatere parlamentară, urmând să fie adoptat de Senat în această săptămână şi, până la finele lunii octombrie, şi de Camera Deputaţilor.

"Obligativitatea asigurării locuinţelor va intra în vigoare în termen de şase luni de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial", a precizat reprezentantul MIRA.

Potrivit proiectului de lege, prima anuală de asigurare va avea o valoare cuprinsă între 10 şi 20 de euro, în funcţie de materialele utilizate şi de structura imobilului. 

Valoarea asigurată a unei locuinţe nu va depăşi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro.

Proprietarii care doresc să îşi asigure locuinţa la o valoare mai ridicată vor avea posibilitatea să încheie o poliţă facultativă.

"Cei care nu vor încheia poliţa de asigurare obligatorie într-un interval de timp care va fi stabilit prin normele de aplicare vor plăti o amendă maximă de 500 lei", a menţionat consilierul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici