Principalele motive de îngrijorare ale românilor pe final de 2022: creşterile de preţuri la utilităţi, scumpirile bunurilor de larg consum şi carburanţii tot mai costisitori, în top 3

Românii sunt astăzi tot mai îngrijoraţi de creşterile de preţuri, fie că e vorba de scumpirea alimentelor, de cea a carburanţilor sau de majorarea preţului la utilităţi, arată un studiu de piaţa realizat de compania AHA Moments.

185 afișări
Imaginea articolului Principalele motive de îngrijorare ale românilor pe final de 2022: creşterile de preţuri la utilităţi, scumpirile bunurilor de larg consum şi carburanţii tot mai costisitori, în top 3

 

Aproape trei din patru români (73%) au declarat în octombrie că majorările de preţuri la utilităţi reprezintă un motiv de îngrijorare, ponderea fiind în creştere faţă de vara aceluiaşi an. Toamna vine cu facturi mai mari, aşa că aceasta ar putea fi explicaţia.

„Creşterea preţurilor este resimţită atât la electricitate, cât şi la gaze, dar electricitatea este cea care ridică cele mai multe semne de întrebare în rândul românilor. În acest context, românii vor fi mai prudenţi în consum. Astfel, există o diferenţă în ceea ce priveşte consumul de electricitate şi cel de gaze. Oamenii vor stinge mai des lumina, dar vor continua să se încălzeacă în lunile de iarnă”, spun analiştii AHA Moments.

Doar 5% dintre români au spus că nu vor schimba nimic în consum, în timp ce 80% (la electricitate) şi 74% (la gaze) au declarat că vor face economie – mai mare sau mai mică.

În general, creşterile de preţuri sunt principalele motive de îngrijorare în această toamnă, şi nu doar la utilităţi, ci şi la bunuri de larg consum sau la carburant. În ambele cazuri se remarcă o creştere a nivelului de îngrijorare între iunie şi octombrie 2022.

Există însă şi evoluţii în sens invers, iar cele mai multe sunt legate de război. Faţă de acum trei luni, românii sunt mai puţin îngrijoraţi de războiul ruso-ucrainean, de posibilitatea că România ar putea fi implicată într-un război sau de consecinţele economice ale conflictului de la graniţă.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 900 şi, respectiv, 767 de respondenţi în octombrie şi iunie, persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani. A fost ales un eşantion cu acoperire naţională, dar a fost realizat studiul în rândul populaţiei digitalizate (care a putut răspunde online).

„Am realizat că există diferenţe de comportament în funcţie de vârstă. Scumpirile sunt motiv mai mare de îngrijorare în rândul populaţiei de peste 45 de ani. Tinerii sunt mai puţin preocupaţi de acest aspect. Aceeaşi diferenţă se remarcă în ceea ce priveşte sănătatea proprie sau a familiei. Tinerii se declară îngrijoraţi de pandemie şi de război”, potrivit analiştilor AHA Moments.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici