Principalele recomandări transmise de BM autorităţilor române

Banca Mondială a întocmit un raport pe care l-a transmis autorităţilor române, în care experţii instituţiei fac o serie de recomandări referitoare la politicile salariale, sociale, fiscale, bugetare, precum şi la sistemul de pensii, sectorul energetic, transporturi şi sănătate.

12 afișări
Imaginea articolului Principalele recomandări transmise de BM autorităţilor române

Principalele recomandări transmise de BM autorităţilor române

Principalele recomandări din raport:

- pe termen scurt, Guvernul ar trebui să limiteze creşterile salariale la nivelul inflaţiei, să îngheţe angajările şi să înfiinţeze un birou care să coordoneze reforma administraţiei publice, şi în special a celei care vizează sistemul de compensaţii acordate angajaţilor din sectorul public

- pe termen mediu, Guvernul ar trebui să stabililească limite ale costurilor angajaţilor publici, să dezvolte un plan multianual pentru eliminarea sporurilor şi să majoreze salariul de bază ca pondere în compensaţia totală, să implementeze un sistem de gradare şi unele expertize care să evalueze remuneraţiile primite de diverse categorii de angajaţi. BM a arătat că absenţa unei strategii coerente în domeniul salarizării din sectorul public a permis sindicatelor să aibă solicitări excesive, să existe compensaţii inechitabile şi a determinat apariţia unor distorsiuni pe piaţa muncii.

- adoptarea unor politici fiscale prudente, care să corecteze dezechilibrele actuale şi păstrarea deficitului sub control, şi care să fie sprijinite de programe de reformă pe termen mediu

- contunuarea procesului de modernizare şi simplificare a fiscalităţii

- majorarea unor taxe, precum cea pe viciu

- reluarea privatizării a companiilor de stat, inclusiv a celor de utilităţi, şi vânzarea surplusului de drepturi de emisie de dioxid de carbon, cu scopul de impulsionare a veniturilor la buget

- analiştii mai arată că încrederea în economie ar putea fi afectată negativ în cazul în care noul guvern nu va acţiona "agresiv" pentru sprijinirea politicii monetare şi îngustarea deficitelor bugetar şi de cont curent.

- pentru reducrea cheltuielilor la buget, analiştii instituţiei sugerează reconsiderarea majorărilor de pensii şi salarii, prioritizarea cheltuielilor de capital din acest an, revizuirea subvenţiilor acordate şi a cheltuielilor din sectoare cu costuri recurente.

- experţii Băncii Mondiale propun stabilirea unor reglementări clare de indexare a pensiilor, creşterea vârstei de pensionare, rezolvarea problemelor legate de competitivitatea forţei de muncă şi îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei proceselor de administrare şi supraveghere.

- Ministerul Finanţelor Publice trebuie să îşi asume un rol important în administrarea crizei, adică să îşi consolideze implicarea şi capacitatea de monitorizare şi evaluare a problemelor legate de stabilitate financiară.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici