Problemele din Dubai ar putea opri fluxurile de bani spre ţările emergente

Problemele legate de datoriile Dubaiului s-ar putea transforma într-un caz major de intrare în incapacitate de plată a unei ţări, care ar opri fluxurile de capital către ţările emergente, potrivit unor analişti ai Bank of America.

47 afișări
Imaginea articolului Problemele din Dubai ar putea opri fluxurile de bani spre ţările emergente

Problemele din Dubai ar putea opri fluxurile de bani spre ţările emergente (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu poate fi exclusă situaţia în care aceste probleme s-ar putea transforma într-un caz major de default, cu efecte pe pieţele emergente similare cu impactul intrării în incapacitate de plată a Argentinei, la începutul anilor 2000, sau cu situaţia din Rusia, de la sfârşitul anilor 1990", se arată într-un raport al analiştilor Benoit Anne şi Daniel Tenengauzer.

Ei au avertizat că un astfel de eveniment ar fi un regres major al redresării pieţelor financiare.

Pe de altă parte, într-un raport al JP Morgan se arată că RBS este cel mai important aranjor al împrumuturilor companiei de stat Dubai World care a cerut reeşalonarea datoriilor, în timp ce HSBC are cea mai mare expunere în Emiratele Arabe Unite (EAU).

RBS, cea mai mare bancă de stat din Marea Britanie, a aranjat 17% din împrumuturile Dubai World, respectiv 2,3 miliarde dolari, din ianuarie 2007.

HSBC, cea mai mare bancă din Europa, are o expunere de 17 miliarde de dolari în EAU, potrivit datelor Asociaţiei Băncilor din Emirate.

Potrivit Reuters, Abu Dhabi Commercial Bank are o expunere de cel puţin 8-9 miliarde de dirhami (2,18-2,45 miliarde dolari), la Dubai World şi companii asociate.

Guvernul din Dubai a cerut în această săptămână un moratoriu de şase luni pentru datoriile scadente ale conglomeratului Dubai World şi subsidiarei de imobiliare Nakheel, aflate în dificultăţi financiare severe în urma crizei mondiale.

Blocarea plăţilor pe datoriile de 59 miliarde de dolari ale celor două companii din emirat a propagat un val de panică pe pieţele financiare din întreaga lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici