Producătorii de vin din Chile, interesaţi de piaţa românească de profil

Producătorii de vin din Chile, ţară considerată "un miracol" pe piaţa mondială a vinului datorită creşterii semnificative a exporturilor în ultimii zece ani, sunt interesaţi de colaborări, parteneriate şi investiţii pe piaţa românească, despre care vor să afle mai multe informaţii.

6 afișări
Imaginea articolului Producătorii de vin din Chile, interesaţi de piaţa românească de profil

Producătorii de vin din Chile, interesaţi de piaţa românească de profil

Chile este considerată "un miracol" pe piaţa mondială a vinului pentru că a înregistrat o creştere spectaculoasă a exporturilor de vin, de la 2% din producţia internă în 1984, la peste 80% anul trecut. Exporturile chiliene de vin au totalizat anul trecut peste un miliard de dolari, iar numărul destinaţiilor a depăşit 100. În acelaşi timp, suprafeţele cultivate cu viţă-de-vie şi numărul firmelor din domeniul viticol din Chile au crescut semnificativ.

Spre deosebire de Chile, România a avut un traseu invers în cea ce priveşte evoluţia exporturilor, coborând în clasamentul mondial, astfel că firmele de pe piaţa internă ar avea de învăţat din parteneriatele cu producătorii chilieni.

"Avem de învăţat de la ei despre promovarea vinurilor proprii. Credem în continuare în avantajele vinurilor româneşti, care sunt în principal tradiţia şi soiurile autohtone, cum ar fi Feteasca Neagră", a spus directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe.

Companiile chiliene consideră că piaţa românească este atractivă, iar pentru început vor să afle mai multe informaţii despre România, soiurile şi producătorii români.

"Un element foarte important al cooperării este cunoaşterea. Noi ne propunem să oferim investitorilor mai multe informaţii despre România, care este o piaţă interesantă. În Chile se cunoaşte despre România doar Transilvania, ca să nu spun Dracula. Guvernul şi producătorii trebuie să facă eforturi mai mari pentru ca imaginea reală a României să se facă cunoscută afară", a afirmat Mario Benavente, şeful departamentului pentrru investiţii în străinătate din cadrul Ministerului de Afaceri Externe din Chile.

El a adăugat că există destule similarităţi între cele două state, iar o colaborare între producătorii români şi chilieni ar fi reciproc benefică. Exemple de investiţii care ar putea interesa producătorii chilieni sunt cele în producţia unor soiuri tradiţionale româneşti, care nu sunt cultivate în Chile

"Ar fi un mariaj potrivit, pentru că vinul românesc are nevoie să iasă în lume, iar vinul chilian poate avea un acces în plus pe piaţa UE şi piaţa rusă, prin intermediul României", a mai spus Benavente, prezent la seminarul «Poveşti de succes în promovarea vinului – modelul chilian».

Ambasadorul Chile în România, Carlos Parker, spune că vinul chilian a intrat deja pe piaţa românească cu succes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici