Prima pagină » Economic » Țările care ar putea încheia acorduri de export cu Europa după amenințarea taxelor impuse de Trump

Țările care ar putea încheia acorduri de export cu Europa după amenințarea taxelor impuse de Trump

Producătorii renumitului vin Chianti din Italia cer o nouă strategie de export susținută de Uniunea Europeană, care să vizeze piețe precum America de Sud, Asia și Africa, în contextul amenințărilor președintelui american Donald Trump cu impunerea unor noi taxe asupra importurilor europene.
Țările care ar putea încheia acorduri de export cu Europa după amenințarea taxelor impuse de Trump
Foto: Pexels/Pixabay

Italia exportă în prezent mai mult vin în Statele Unite decât orice altă țară, însă producătorii caută tot mai mult să se diversifice în fața incertitudinilor comerciale.

„Nu are rost să ne plângem. Trebuie să vedem acest moment ca pe o oportunitate de a accelera o nouă strategie de export, concentrată pe piețe alternative și mai stabile”, a declarat Giovanni Busi, președintele Consorțiului Vino Chianti, organizația care reprezintă producătorii de vin Chianti din regiunea Toscana, scrie ESM.

Sâmbătă, Trump a amenințat că va impune o taxă vamală de 30% pentru importurile din Mexic și Uniunea Europeană începând cu 1 august, crescând presiunea asupra Italiei, care a exportat anul trecut vinuri, băuturi spirtoase și oțeturi în valoare de 2 miliarde de euro (2,3 miliarde de dolari) în SUA – un sfert din vânzările sale globale, potrivit grupului industrial Federvini.

Piețe-cheie în vizor

Busi a identificat America de Sud, Asia și Africa drept piețe-cheie pentru vinul italian, menționând Brazilia, Argentina, Uruguay și Paraguay ca regiuni cu potențial ridicat de creștere.

El a mai subliniat cererea în creștere din piețele asiatice – inclusiv China, Japonia, Vietnam și Taiwan – și nevoia unor strategii de promovare și distribuție bine direcționate.

„Africa și India sunt, de asemenea, zone unde consumul de vin începe să se răspândească”, a adăugat el, încurajând eforturi structurate pentru pătrunderea acestor piețe.

Matteo Lunelli, directorul general al producătorului de spumante Gruppo Lunelli, a împărtășit îngrijorările lui Busi, dar a subliniat oportunitățile din Japonia, China, Coreea, Vietnam, Thailanda și Orientul Mijlociu, identificând totodată Canada ca o piață în creștere.

„Statele Unite au fost prima noastră piață, acum trebuie să acordăm mai multă atenție altor regiuni”, a declarat Lunelli pentru ziarul la Repubblica.

Producătorii de Prosecco, îngrijorați

Producătorii de Prosecco – vin produs în regiunile Veneto și Friuli din nord-estul Italiei – sunt profund îngrijorați de perspectiva noilor tarife.

Aceștia vând aproximativ 130 de milioane de sticle anual în Statele Unite – aproximativ 30% din totalul exporturilor lor – în valoare de aproape 500 de milioane de euro.

„Incertitudinea prelungită afectează deciziile strategice ale companiilor. Sperăm într-o decizie finală și rezonabilă”, a transmis Giancarlo Guidolin, președintele Consorțiului Prosecco.

Vinificatorii spanioli văd oportunități în Canada și America Latină

Între timp, peste Mediterană, vinificatorii spanioli privesc și ei spre Canada, Asia de Sud-Est și țările din America Latină, în speranța că eventualele tarife reciproce aplicate vinurilor americane ar putea crea un gol pe piață.

Carlos Villar, directorul general al celebrului producător spaniol Protos, a declarat că Mexicul este deja principala sa piață, iar Brazilia ar putea deveni accesibilă dacă se finalizează acordul comercial UE-Mercosur.

José Luis Benítez, directorul Federației Spaniole a Vinului (FEV), a spus că Mexicul este o opțiune bună pe termen scurt și mediu, în special pentru vinurile din Ribera del Duero, dar, fiind o țară care își produce tot mai mult propriul vin, va prelua doar surplusul european pentru o perioadă limitată.

„Canada este o alternativă bună”, a declarat el. „Canada a transmis Europei că este interesată să cumpere vinuri europene pentru că nu mai dorește să le cumpere din SUA. Asta e o oportunitate pe care vinul european o poate valorifica.”